Küresel piyasaların odaklandığı ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD'de tüketici fiyatları ekimde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 arttı. Verilere göre, ekimde beklenenden fazla yavaşlama kaydeden enflasyon, 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD enflasyon verileri açıklandı: 9 ayın en düşük seviyesi

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 7,7 artarak beklenenden fazla yavaşlama kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı, ekim ayına ait enflasyon verisini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı.

Piyasa beklentileri, TÜFE'nin bu dönemde aylık yüzde 0,6 artması yönündeydi. TÜFE, eylülde de aylık bazda yüzde 0,4 artmıştı. Ülkede TÜFE, ekimde yıllık bazda ise yüzde 7,7 artış kaydetti.

9 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık yüzde 8 artması yönündeydi. Ekimde beklenenden fazla yavaşlama kaydederek 9 ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, eylülde yüzde 8,2 olmuştu.

Söz konusu dönemde barınma, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte öne çıktı.

Barınma endeksi ekimde aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 6,9 arttı. Gıda endeksi de aynı dönemde aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 10,9'luk artış kaydetti. Enerji endeksi ise ekimde aylık yüzde 1,8 ve yıllık yüzde 17,6 arttı. Enerji kalemi altındaki benzin fiyatları da ekimde aylık yüzde 4 ve yıllık yüzde 17,5 yükseldi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,3 artış ile piyasa beklentilerinin altında seyretti.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyona ilişkin piyasa beklentileri aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,5 artması yönündeydi. Çekirdek TÜFE, eylülde aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 6,6 artmıştı.

Analistler, ekim ayı enflasyonunda tahminlerin üzerindeki yavaşlamanın fiyat artışlarının hız kestiğine dair umut verdiğini ve ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz artışlarında gevşemeye gitmesi için alan sağladığını belirtti.

ENFLASYON VERİSİ NEDEN ÖNEMLİ, TÜRKİYE'YE ETKİSİ NE?

Enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası Fed'in ekonomiyi soğutmak için uyguladığı agresif sıkılaşma adımları için önem taşıyor. Enflasyonun hızında yavaşlama olması durumunda faiz artışlarının hızında da yavaşlama öngörülüyor. Enflasyonda katılık sürerse yüksek faiz artışlarının devam etmesi bekleniyor. Halihazırda para piyasalarında Fed'in aralık ayı politika faizi artırım büyüklüğüne ilişkin beklentiler 50 baz puan için yüzde 54 ve 75 baz puan için yüzde 46 düzeyinde bulunuyor.

Fed'in olası faiz artırımı Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalardan ciddi para çıkışlarına sebep olurken, Fed'in "doların patronu" olması sebebiyle alınan kararlar tüm dünyadaki dolar arzını önemli ölçüde etkiliyor. Doların faizinin artması ve arzının düşerek değerinin yükselmesi, Türkiye gibi yüksek döviz ihtiyacı olan ülkelerin cari açığını ve borçlanmayı finanse etmesini daha pahalı hale getiriyor.

(AA)