ABD Başkanı Trump’ın Filistin halkına dayattığı “Yüzyılın Anlaşması” adı verilen sözde barış planına tepkiler sürüyor. Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD’nin İsrail’in çıkarlarını koruduğuna vurgu yaparken FKÖ, İsrail’le yapılan anlaşmalardan çekilme sinyali verdi

'ABD, Filistin’den elini çek'

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün akşam kamuoyuna duyurduğu "Yüzyılın Anlaşması" denilen İsrail'in Filistin halklarına dönük işgalini artırmayı amaçlayan projesine birçok tepki geldi. Filistin halklarının haklarını baltalayan söz konusu proje, İsrail'in topraklarından sürdüğü milyonlarca mültecinin dönüş hakkına ve Kudüs'le ilgili çözüm fikrine uzak içeriğinden ötürü tepki çekiyor.

İsrail'in bir yıl içinde üçüncü kez sandığa gideceği 2 Mart seçimi öncesi Başbakan Benyamin Netanyahu ile muhalefetteki Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ı ayrı ayrı ağırlayan ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu planı Filistin yönetimine sormadan oluşturduğu için de tepki görüyor. İsrail'de seçime giren her iki liderin de vaatleri arasında "Ürdün Vadisi'nin ilhakı" yer alırken Trump'ın söz konusu uydurma planıyla da bölgede tansiyon yükselttiği görüldü.

'FİLİSTİN DAVASI TASFİYE EDİLİYOR'

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump'ın planını açıklamasının ardından Filistin mücadelesinde yer alan tüm kitle örgütleri ile görüşmeye hazırlanırken konuya ilişkin açıklamalar da geldi.

Abbas, "Uluslararası kararlar doğrultusunda barışın tesis edilmesine ve bu bağlamda müzakereler yapılmasına hazırız. Ancak aleni bir şekilde İsrail'in tarafgirliğini yapan ABD'nin tek başına siyasi çözümde rol oynamasını kabul etmeyeceğiz" açıklaması yaptı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Trump'ın söz konusu projeyle Filistin davasını tasfiye etmek istediğini açıkladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Azzam el Ahmed, "ABD'nin planına karşılık, FKÖ ile İsrail arasında imzalanan tüm anlaşmalardan kurtulmanın zamanı geldi" uyarısı yaptı. Ahmed, "Şiddet sarmalına girildiği takdirde bu sadece Filistin topraklarıyla sınırlı kalmaz. İsrail, Ürdün ve Mısır arasındaki barış anlaşmaları da bozulur. Bu gerçek, bir gün yaşanacak ve sebebi İsrail olacak. ABD de yaptıklarının sorumluluğunu taşıyacak" yorumunda bulundu.

MÜLTECİ KAMPINDA PROTESTO

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise "Filistinli grupların sözde barış planına karşı Mısır'da toplantı düzenlemesi" yönünde çağrıda bulundu. FKÖ, bu çağrıya "Heniyye toplantı çağrısı yapacağına ayrılığın bittiğini ve Gazze'nin tüm sorumluluğunu Mahmud Abbas'a devrettiğini açıklasın. Bunun dışındakiler, göze kum atmaktır" yanıtı verdi.

Hamas sözcüsü Fevzi Berhum ise "Yüzyılın Anlaşması planı Filistin halkı için yeni bir Nakba ve bu halka yönelik çifte bir saldırıdır" dedi. Öte yandan İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde bulunan Eş Şati Mülteci Kampı'nda toplanan Filistinliler de söz konusu anlaşmayı protesto etti.

NETANYAHU DOKUNULMAZLIK BAŞVURUSUNU GERİ ÇEKTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üç ayrı yolsuzluk dosyası nedeniyle hakkında dava açılması kararının ardından İsrail Meclisi'ne yaptığı dokunulmazlık başvurusunu geri çekti.

Netanyahu, Trump'ın sözde barış planına atıfta bulunarak, "Bu meseleyi (dokunulmazlık talebi), liderliğini yürüttüğüm tarihi adımın siyasi muhaliflerim tarafından bozulması için kullanılmasına izin vermeyeceğim" dedi.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, Netanyahu'nun bu kararın ardından dokunulmazlık süreci ortadan kalktığı için Başbakan hakkında istediği zaman dava açabilecek.