ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşme sonrası açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son dönemde Ukrayna'yı işgal edeceklerine yönelik iddialarla, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmayacağını defalarca açıkladıklarını belirtti. Rusya'nın ABD ve NATO'nun Rusya'nın 'somut adımlarına güvenlik taleplerine aynı şekilde somut yanıtlar beklediğini' söyledi. Blinken ise, Lavrov'u "Rusya bir işgale kalkışırsa ortak, hızlı ve sert bir tepkiyle karşılaşırsınız" sözleriyle uyardı.

ABD ile Rusya arasında Ukrayna gerginliği: "Hızlı ve sert bir tepkiyle karşılaşırsınız"

Ukrayna-Rusya krizine ilişkin Cenevre'de bir araya gelen olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmesi sona erdi.

Blinken, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin, "Rusya'nın önünde iki yol bulunuyor; ya diplomasi yolunu seçer ya da çatışmayı tercih edebilir. Rusya'nın endişelerine karşılık vermeye hazırız ve biz de Rusya'nın bizim endişelerimizi anlamasını istiyoruz" dedi.

Blinken tansiyonun düşmesini umduğunu belirtirken, Rus Bakan da Blinken ile yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini, önümüzdeki dönemde de görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Lavrov da, Blinken'ın kendisine görüşmeden memnun kaldığını söylediğini iletti.

Lavrov, ABD’li mevkidaşı Blinken ile İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’ya girmeye hazırlandıklarına ilişkin iddiaların aksine Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmayacağını defalarca açıkladığını kaydetti.

Sputnik'in haberine göre, Lavrov, Batı ülkelerinin, ‘Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağına’ dair açıklamalarının, Ukrayna hükümetini askeri anlamda cesaretlendirme ve Minsk anlaşmalarının Kiev tarafından yerine getirilmeyişinin üstünü örtme amacı taşıdığına inandıklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’ya silah ve Batılı askeri uzmanların gönderilmesinden endişe duyduklarını da kaydetti. Lavrov ayrıca, NATO’nun Rusya’ya karşı faaliyet yürütüyor olması nedeniyle ittifakın doğuya doğru genişlemesine karşı çıktıklarını da belirtti.

“Bu blok (NATO) SSCB’ye karşı kuruldu, şimdiyse Rusya’ya karşı faaliyet yürütüyor” diyen Rusya Dışişleri Bakanı, bu nedenle, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyi durdurmasının Rusya için ‘geri adım atılmayacak, temel bir mesele’ olduğu vurgusu yaptı.

BLINKEN: SERT BİR TEPKİYLE KARŞILAŞIRSINIZ

Lavrov da ülkesinin bu görüşmelerin bir noktası olmasını beklemediğini belirterek, "Önerilerimiz son derece somut ve aynı şekilde somut yanıtlar bekliyoruz" dedi.

Blinken ise Lavrov'u "Rusya bir işgale kalkışırsa ortak, hızlı ve sert bir tepkiyle karşılaşırsınız" sözleriyle uyardı.

"Rusya'nın geniş bir saldırganlık ve siber saldırı geçmişi var, tecrübeyle sabit" diye konuşan Blinken, "Bu bir pazarlık değil, fikir alışverişi görüşmesiydi" dedi.

Rusya'nın kaygılarını anladığını belirten ABD Dışişleri Bakanı, haftaya daha detaylı yazılı olarak iletişime geçileceğini de sözlerine ekledi.

'UKRAYNA'YA ÜÇ NOKTADAN SALDIRABİLİRLER'

Öte yandan Blinken, Rus askeri yığınağının Ukrayna'ya güneyden, kuzeyden ve doğudan olmak üzere üç noktadan saldırabilme olanağı sağladığını vurgulayarak, Moskova'nın bölgeyi istikrarsızlaştırmak için yaptığı planları gördüklerini ifade etti.

Blinken'ın açıklamalarında şunları kaydetti:

"Lavrov'la açık sözlü bir görüşme gerçekleştirdik. Bizim amacımız Rusya'nın diplomatik yolu seçmeye hazır olup olmadığını belirmekti.

Deneyimlerimizden biliyoruz ki, Rusya'nın siber saldırılar dahil olmak üzere saldırı konusunda geniş çaplı bir oyun kitabı var. ABD, karşılıklılık ruhu uyarınca Rusya'nın kaygılarını gidermek için olası araçları devreye sokma hazırlığı yaptı.

ABD yönetiminin güvenliği artırmaya yönelik fikirlerini otak zemin bulabileceğimize inandığımız alanlarla ilgili olarak sundum.

Bunun temelinde, anlayışın geliştirilmesi çalışmalarını ilerleteceğimize inanıyorum, ama bunun için Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı durdurması şarttır.

Bugünkü görüş alışverişi faydalı oldu, artık her iki taraf birbirinin konumunu daha iyi anlıyor. Diplomatik sürecin devam etmesinin önemli olduğu konusunda Lavrov'la hemfikiriz."