Bağdat’ta Taci Askeri Üssü’ne yapılan saldırılar sonrası ABD, Haşdi Şabi birliklerini ve Ketaib Hizbullah’a ait depoları hedef aldı. Irak güvenlik güçlerinin bulunduğu noktalara da saldırılar düzenlenirken altı kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin yaralandığı açıklandı

ABD, Irak’ta saldırılara devam ediyor

ABD önceki gün Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Taci Askeri Üssü’nün hedef alındığı saldırı sonrası Haşdi Şabi’nin ve Ketaib Hizbullah’ın bulunduğu noktalara saldırılar düzenliyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ketaib Hizbullah (Irak Hizbullah) örgütüne ait silah depolarına hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

Pentagon’dan bir yetkili Sky News’e verdiği demeçte “Hava saldırıları drone’larla değil, savaş uçaklarıyla gerçekleştirildi” dedi. Yetkili, saldırıların beş noktaya düzenlendiği bilgisini verdi.

ASKERİ KURUMLAR HEDEF ALINDI

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise ABD’nin Irak güvenlik güçlerini de hedef aldığını kaydetti. Komutanlık, ABD savaş uçaklarının ülkede düzenlediği hava saldırılarında altı kişinin hayatını kaybettiğini, 13 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, ABD’nin Curuf el Sahar, el Saidat, el Behbehani, eski askeri sanayi fabrikası, inşaat halindeki Kerbela Havalimanı ve Irak ordusuna ait Acil Müdahale Alayları, 19’uncu Ordu Komando Birliği, Haşdi Şabi karargahı, Babil polis müdürlüğünü hedef aldığı bildirildi. Irak askeri kurumunu hedef alan saldırıların sert dille kınandığı belirtilirken, koalisyon güçleri ile Irak güvenlik güçleri arasındaki ortaklık ilkelerine açık bir ihlal olarak nitelendirildi.

TRUMP TALİMAT VERDİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Taci Askeri Üssü’ne yapılan saldırı sonrası Başkan Donald Trump’ın Pentagon’a, karşılık verilmesi için yetki verdiğini açıklamıştı. ABD’ye ait uçaklar, Babil, Kerbela, Salahaddin, Enbar ve diğer bazı kentlerde Haşdi Şabi birliklerine yönelik hava saldırıları gerçekleştirmişti. ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlu olduğu Bağdat’ın kuzeyindeki Taci Askeri Üssü’ne 30 roket fırlatılmış 18’i üsse isabet etmişti. Saldırı sonucunda iki ABD askeri ile bir İngiliz vatandaşı ölmüş, 14 asker yaralanmıştı.