ABD askerleri Irak'ta pozisyonunu güncelliyor. ABD ordusu ülkedeki üç üssü terk ederek yerini yerli kuvvetlere bırakacak. Askerlerin ilk etapta El Kaim, Kayyara ve Kerkük'teki üsleri terk etmesi gündemde. Bu üslerin son dönemde hedef alınan askeri noktalar olması dikkat çekiyor

ABD, Irak’ta üç üssü terk etme kararı aldı: Askerler geri çekiliyor
ABD'nin Irak'taki tartışmalı varlığını sonlandıracak yeni bir gelişme kaydedildi. Irak Meclisi'nin önceki ay yabancı askerlerin ülkeden çıkarılmasına yönelik aldığı kararı ilk önce dikkate almayan ABD, bölgedeki üslerine saldırıların artması üzerine yer değişikliği kararı aldı.

BBC'nin haberine göre, ABD ordusu önümüzdeki haftalarda Bağdat'ın batısındaki El Kaim Hava Üssü, Musul'daki Kayyara Askeri Hava Üssü ve Kerkük'teki K1 Askeri Üssü'nden çekilmeyi planıyor. Irak'taki sekiz üssünden üçünü terk etme kararı alan ABD'nin son günlerde füzeli saldırılarla hedef alınan üsleri terk etme kararı alması dikkat çekti.

ABD askerlerinin ilk etapta El Kaim Hava Üssü'nden bu hafta çıkarak üssü Irak ordusuna devretmesi bekleniyor. Askeri yetkililer, devir işleminin resmi törenle gerçekleşeceğini, ABD birliklerinin üste bulunan askeri teçhizatı da 'güvenli yardımı' kapsamında Iraklı askerlere devredeceğini aktardı.

EL KAİM KRİTİK ÜS

Bu hamle, ABD'nin Suriye sınırının Irak tarafındaki varlığını sona erdirmeye dönük attığı adımlardan biri olarak değerlendirildi. El Kaim Hava Üssü'nün bulunduğu bölge, Irak'ta 2014 yılında IŞİD'in eline geçen ilk yerlerden biriydi ve Kasım 2017'de Irak kuvvetleri tarafından geri alındı.

Irak'ta İran'a yakınlığıyla bilinen gruplardan Ketaib Hizbullah, en son ABD'yi Suriye sınırındaki üslerine saldırmakla suçlamıştı. BBC'ye konuşan ABD'li savunma yetkilisi, Ketaib Hizbullah'ın üsse yakınlığının 'askeri güçleri başka yerlere taşıma kararının hesaplanmasında kilit bir faktör" olduğunu dile getirdi.

ABD'nin çekilmeyi planladığı Kayyara ve Kerkük'teki K1 askeri üsleri ise ABD koalisyonunun önceki yıllarda Musul'u IŞİD'den kurtarmak için kullandığı üsler olarak dikkat çekiyor. Her iki üs de son aylarda roket saldırılarından etkilendi.

En az 25 roket saldırısı, Ekim 2019'dan bu yana Irak'ta ABD üslerini hedef aldı. Geçen hafta, Taci Askeri Üssü'ne yapılan iki saldırı üç koalisyon üyesini öldürdü ve Irak güvenlik güçlerinin iki üyesini ağır şekilde yaraladı. ABD'den ise misilleme saldırılar geldi. Irak Ortak Operasyon Komutanlığı, her iki tarafı da suçlayan ancak ABD'li askerlerin ülkeden ayrılması için parlamentoda alınan kararı destekleyen açıklamalar yaptı.

Irak'taki ABD askerlerinin resmi sayısının 5 bin 200 olduğu tahmin ediliyor.

HÜKÜMET KRİZİNDE YENİ HAMLE

Irak’ta aylardır süren hükümet karşıtı protesto gösterileri sonucu istifa eden eski başbakan Adil Abdülmehdi yerine yeni bir ismin göreve getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Berhem Salih, eski Necef Valisi Adnan Zurfi’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Irak Meclisi’nde Nasr Koalisyonu Grup Başkanlığı’nı da yürüten Zurfi’nin önümüzdeki günlerde kabinesini oluşturarak Meclis’te güvenoyuna sunması bekleniyor. Geçen Şubat ayının başında Cumhurbaşkanı Salih, Muhammed Tevfik Allavi’yi hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak Allavi, yeterli desteği alamadığı için görevinden istifa kararı almıştı.