ABD ile İran’ın çalkantılı gerilimi Ortadoğu’da yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı, yönetimlere yönelen öfkeyi dindiremedi. Lübnan’da protestocuların son hedefi Merkez Bankası olurken Irak’ta da hükümet karşıtı protestolar devam etti. İran’da ise üniversite öğrencileri eylemde

ABD-İran gerilimi sürerken halkların gündemi ortak: ‘İnsanca yaşam istiyoruz’

Dış Haberler Servisi

ABD ve İran arasında yaşanan gerilime dünya kamuoyu odaklanırken Irak’ta ve Lübnan’da milyonlarca gencin, işsizin ve emekçinin adil talepleri güncelliğini koruyor. Geçen yıl bölgede yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı başlayan protesto gösterileri, Kasım Süleymani suikastı ve İran’ın düşürdüğü yolcu uçağı kriziyle bir süre yön değiştirse de sokaklar yeniden “Hükümet istifa” sloganlarıyla doldu. Eylemlerde “İnsanca yaşam” talebi öne çıktı.

Lübnan’da sosyal iletişim ağlarına dönük vergi uygulamasının başlatılmak istenmesi üzerine aylardır başkent Beyrut’ta protesto gösterileri düzenleyen yurttaşlar hedefini bankalara yöneltti. Beyrut’ta bulunan Merkez Bankası’nın önünde akşam saatlerinde kitlesel bir protesto gösterisi düzenlendi. Hükümet ve düzen karşıtı sloganlar atılırken güvenlik güçleri sert müdahalede bulundu. Eyleme katılan bir grubun banka binasına girmek istemesiyle de gerilim arttı. Beyrut’un en işlek caddelerinden Hamra’da da çatışmalar yaşanırken çok sayıda kişi gözaltına alındı.

‘HÜKÜMET İSTİFA’

İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğine karşı 1 Ekim’de sokaklara dökülen ve güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu 400’den fazla insanını yitiren Iraklılar, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması gündemine de ilgi gösterirken “İnsanca yaşam” talebinde de ısrarcı. ABD’nin başkent Bağdat’ta Kasım Süleymani’ye düzenlediği suikast ve İran’ın ABD üslerini hedef aldığı saldırılar üzerine hükümet karşıtı protestoların yerini bir süreliğine ABD ve İran karşıtı eylemler almış, başkonsoloslukların da hedef alındığı gösteriler düzenlenmişti.
Iraklılar aylardır dile getirdiği hükümet değişikliği talebini yeniden güçlü bir şekilde dile getirmek için geçtiğimiz gün birçok kentte sokakları doldurdu. Bağdat, Vasıt, Basra, Babil, Divaniye, Müsenna, Kerbela, Necef, Zikar ve Misan kentlerinde yapılan gösterilerde, Irak bayraklarıyla cadde ve meydanlara çıkan yurttaşlar “Hükümet istifa”, “Kahrolsun ABD” sloganları attı.

İşsizliğin had safhaya ulaştığı ülkede yurttaşlar adil bir yaşam talebini dile getirirken istifa eden başbakan Adil Abdülmehdi’nin görevi bırakması istendi. Abdülmehdi, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yerine atayacağı yeni bir isme dek görevde bulunacağını duyurmuştu. Irak Meclisi’nin ABD askerlerini ülkeden çıkarmaya dönük aldığı kararla ilgilenen Irak yönetimi, Abdülmehdi’nin istifasından bu yana yerine gelecek isim konusunda halen adım atmadı.

ÖĞRENCİLER EYLEMDE

İran’da işsizlikten ve yoksulluktan bunalan halk benzin fiyatlarına getirilen zamma isyan ederken yolcu uçağını düşüren yöneticilerin yargılanması talebi de protestolarda yer aldı. İran hükümeti ise geçen yıl protestocuları “yabancı güçlerin desteğini almak” ile suçlamıştı.

İran’ın Ukrayna yolcu uçağını düşürdüğünü itiraf etmesi sonrası hükümet karşıtı protestolar yeniden hareketlenirken Emir Kebir, Tahran ve Şerif üniversitelerinde de uçakta hayatını kaybeden 179 kişi için düzenlenen anma törenleri protesto gösterilerine dönüştü. Eylemler üniversitelerde yoğunlaşırken yer yer güvenlik güçlerinin müdahaleleri meydana geldi. En son İran’da 7 Aralık “Ulusal Öğrenci Günü” için yapılan protestolarda çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştı