ABD istedi Ben-Shabbat   BAE’ye uçtu

Birleşik Arap Emirlikleri ile normalleşme anlaşması imzalayan İsrail dün ilk kez ülkeye ticari uçuş gerçekleştirdi. Tel Aviv’den Abu Dabi’ye yapılan uçuşta, İsrail ulusal hava yolu şirketi El Al’a ait uçak kullanılırken ilk kez Suudi Arabistan hava sahası kullanıldı.

Suudi Arabistan, normal şartlar altında İsrail uçaklarının hava sahasının kullanmasına izin vermiyor.


ANLAŞMALAR YOLDA

Resmi ziyaret heyetinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı olan Jared Kushner, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Shabbat ve İsrailli ve ABD’li yetkililer yer aldı. İki günlük ziyarette, iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor. Anlaşmalar kapsamında karşılıklı diplomatik misyonların açılması, uçuş, ticaret ve ikili ilişkilerin başlaması öngörülüyor.

Trump, 13 Ağustos’ta İsrail ile BAE’nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi olmuştu.

***

Filistin: Derinden üzgünüz

Filistin, İsrail’den BAE’ye yapılan ziyaretle ilgili açıklama yaptı. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail uçağının BAE’ye inmesinin "üzüntü verici" olduğunu söyledi. İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Başbakanlık Ofisi’nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Iştiyye, "İsrail’e ait bir uçağın bugün BAE’ye inmesi bizi derinden üzmektedir. Bu, Arap-İsrail çekişmesine ilişkin Arap tutumunun açık şekilde ihlal edilmesidir" açıklaması yaptı.