Amerikan medya organı CNN, ABD istihbaratının koronavirüsün Vuhan'daki viroloji laboratuvarında üretildiği iddialarını araştırdığını aktardı. Yetkililer virüsün bir 'biyolojik silah' olarak geliştirildiğine inanmıyor

'ABD istihbaratı koronavirüsün nereden ve nasıl yayıldığını araştırıyor'

ABD merkezli yayın organlı CNN, ABD istihbaratının koronavirüsün Çin laboratuvarlarında üretildiği iddiasını araştırdığını yazdı.

Koronavirüsün gündeme geldiği ilk günlerden beri dillendirilen “Koronavirüs biyolojik silah mı?” sorusu, ABD medyasında yazılanlara göre bir ‘istihbarat meselesine’ dönüştü. Uzun bir süredir komplo teorilerine konu olan bu iddia, BBC Türkçe’de yer alan habere göre, önceki gün Washington Post gazetesi tarafından ele alındı.

Washington Post, Çin’de bulunan Vuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarını ziyaret eden iki elçilik görevlisinin Ocak 2018'de Dışişleri Bakanlığı'nı laboratuvarın güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu ve burada yapılan çalışmaların SARS benzeri bir salgının başlamasına neden olabileceği konusunda uyardığını yazdı.

AMERİKALI YETKİLİLERDEN ‘BİYOLOJİK SİLAH’ YORUMU

CNN’nin istihbarat kaynaklarına dayanarak aktardığı habere göre, Amerikalı yetkililer virüsün bir biyolojik silah olarak geliştirildiğine inanmıyor. Ancak Covid-19'un buradan kazayla yayıldığı ya da burada çalışan kişiler tarafından başkalarına da bulaştırılmış olabileceği ihtimali üzerine duruyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'e da dün bu iddialar soruldu. Milley, "İstihbarat bu iddiaları ciddi bir şekilde inceledi. (Virüsün) doğal yollarla ortaya çıktığına dair önemli ölçüde kanıt olmasına rağmen bir sonuca ulaşılamadı. Ama yine de tam emin olamayız” ifadelerini kullandı.

CNN, virüsün Vuhan'daki laboratuvardan kaynaklandığı yönündeki görüşün Trump'ın destekçileri ve Cumhuriyetçiler tarafından gündemde tutulduğunu aktardı.

Krizi yönetme biçimi sorgulanan Trump’ın, bu şekilde dikkati başka noktaya çekmeye çalıştığı yorumları yapılıyor.