ABD, başarısız 'Domuzlar Körfezi Çıkartması' için zafer parası bastırdı. Madeni para alay konusu oldu.

ABD, Küba'ya karşı kaybettiği 'Domuzlar Körfezi Çıkartması' için zafer parası bastırdı

CIA, ABD'nin başarısız 1961 Domuzlar Körfezi Çıkartması'nı anmak için bir "Zafer Parası" çıkarttı.

soL'un aktardığı habere göre, "Özgür Küba için Haçlı Seferi"ni anmak için basılan madeni paraysa alay konusu oldu.

CIA sosyal medya üzerinden bastırdığı paranın anlatıldığı bir sayfayı paylaşarak, "Beklenen (ama asla gerçekleşmeyen) Domuzlar Körfezi zaferini anan bu gümüş sikke, Küba'nın bir taslağını, isyancı bir işgalcinin ön planda Castro'nun ölü bir askerinin yanından geçtiğini gösteriyor" dedi.

DOMUZLAR KÖRFEZİ ÇIKARTMASI

Fidel Castro liderliğindeki devrimcilerin, ABD destekli General Fulgencio Batista’yı devirmesi, emperyalizmi şaşkınlığa düşürdü. ABD, kısa süre içerisinde bu ada ülkesindeki gücü yeniden eline almak istedi.

ABD hükümeti 1961 yılına gelindiği zaman paralı askerleri harekete geçirerek adeta bir işgal hareketi başlatmak için kolları sıvadı. 15 Nisan 1961 Cumartesi günü başkent Havana’da yer alan havalimanlarına yapılan bombalı saldırıların peşini ünlü “Domuzlar Körfezi Çıkartması” izledi.

Amerikan destroyeri, devrik diktatör Batista yanlısı 1500 Kübalı sürgünü adaya çıkardı. Çıkarma, Fidel Castro önderliğindeki yüz binlerce kadın ve erkek yurttaş seferber oldu, üçüncü günün sonunda istilacılar yenilgiye uğratıldı.

Aynı yılın 1 Mayıs’ında Fidel, Küba Devrimi’nin sosyalist bir karaktere büründüğünü ilan ederek sanayinin hızlı bir şekilde devlet işletmesine bırakılarak kamulaştırılması, toprakta kamu mülkiyetinin sağlanması izledi.