Amerikalı üst düzey yetkililer Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden bu yana ilk kez Taliban temsilcileriyle yüz yüze görüştü.

ABD'li üst düzey yetkililer, Taliban temsilcileriyle buluştu

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Amerikan heyeti bugün Katar’ın başkenti Doha’da Taliban’la biraraya geldi.

Görüşmelerin ilk gününde Taliban’ın ABD’ye, dondurduğu Afganistan’ın Merkez Bankası rezervlerini serbest bırakma çağrısında bulunduğu belirtildi.

VOA'nın haberine göre Taliban heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Vekili Emir Han Muttaki, Amerikalı yetkililerin görüşmelerin açılış oturumunda, insani yardımlara devam edecekleri ve Afganlar’a koronavirüs aşıları sağlayacakları sözünü verdiğini bildirdi.

Taliban’ın gazetecilerle paylaştığı bir sesli mesaja göre Muttaki, iki taraf arasında “yeni bir sayfa açmayı” konuştuklarını kaydetti.

Muttaki, “Birbirimizle eşit temelde, iyi ve olumlu yönde ilişkiler tesis etmeye duyulan ihtiyaç görüşmelerde vurgulandı. Afganistan’ın içinde bulunduğu zor koşullar karşısında, Afgan mali varlıkları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gereğini de vurguladık” diye konuştu.

ABD, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden sonra milyarlarca dolarlık Afgan hükümeti rezervlerini dondurmuştu. Washington, ABD’deki hesaplarda tutulan bu rezervlere Taleban yönetiminin erişimine izin vermiyor. Dünya Bankası ve IMF de Taliban yönetimi altında insan haklarıyla ilgili endişelere işaret ederek, kalkınma yardımlarını bloke etmişti.

İki taraf arasındaki görüşmeler Pazar da devam edecek.

Görüşmelerle ilgili ilk olarak Reuters’da yayınlanan habere göre, ABD heyetinde Dışişleri Bakanlığı, istihbarat birimleri ve Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yetkilileri yer alıyor.