ABD medyasının gündemi 'Sarraf Davası': Atilla tek sanık olarak mı yargılanacak?

ABD’de İran’a uygulanan yaptırımların ihlali, dolandırıcılık ve para aklama gibi suçlamalarla tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf hakkındaki davaya ilişkin soru işaretleri devam ediyor.

Davanın esastan görüşülmeye başlanacağı 27 Kasım öncesi 6 Kasım’da yapılan duruşmaya Sarraf’ın katılmaması, davada Halkbankası eski Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için “tek sanık olarak yargılanacağı" değerlendirmelerine yol açtı.

Sarraf davasını çok yakından izleyen Amerika’nın Sesi (VOA), 6 Kasım’da yapılan son duruşmaya Rıza Sarraf katılmazken, tutuklu diğer sanık Mehmet Hakan Atilla’nın ise hazır bulunduğunu anımsattıktan sonra, tarafların birçok ihtilaflı konuda uzlaşamadığına dikkat çekti.

VOA, Atilla’nın avukatlarının Sarraf’ın son dönemde mahkemeye avukatları aracılığıyla hiçbir dilekçe sunmadığına dikkat çekerek, “Diğer sanık Rıza Sarraf’ın artık bu davaya katılmadığı göz önüne alındığında, muhtemelen davanın esastan görüşülmeye başlanacağı duruşmalarda Atilla'nın yargılanmakta olan tek sanık olacağı düşünülmektedir” dediklerini aktardı.

NEW YORK HUKUK GAZETESİ’NİN YAZDIKLARI

VOA, son duruşmada yaşayanları, New York Hukuk Gazetesi’nin (The Law Journal of New York), Atilla’nın avukatı Victor Rocco’nun mahkemede hakime söylediği, “Rıza Sarraf bu davanın gizlenen bir sanığı oldu” sözünü başlığına çıkartarak yayınladığını belirterek, “Sarraf’ın uzun bir süredir ne duruşmalara girdiği ne de davayla ilgili avukatlarının herhangi bir başvuruda bulunduğunun altı çizildi” dedi.

“SARRAF KENDİ TANIKLARINI MAHKEMEYE BİLDİRMEDİ”

New York Hukuk Gazetesi ise haberinde, Sarraf’ın avukatlarının jüri seçimi ve delillerle ilgili verilmesi gereken cevabi dilekçeleri de mahkemeye belirlenen süre içinde vermediğine dikkat çekti. Gazete muhabirleri, bu konuyla ilgili soruları davada yer alan bir savcıya ve Sarraf’ın avukatı Richard Berman’a ilettiklerini, ancak hiç bir cevap alamadıklarını kaydetti.

“SARRAF’IN SAVUNMA EKİBİNİN OLASI SENARYOLARI”

Bu arada, ABD’li gazeteye Sarraf davasını değerlendiren, Brooklyn Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve eski New York Güney Bölge Savcısı Miriam Baer, davayla ilgili Sarraf’ın savunma ekibinin üç ayrı senaryo sunabileceğini belirtti. Baer, bunlardan ilkinin Sarraf’ın avukatlarının suçlamaları kabul ederek bir anlaşmaya gitmek, bir diğerinin de davada işbirliği yapan bir tanık olabileceğini söyledi.

“ÇOK SAŞIRTICI TAKTİK”

Baer, son olarak da farklı bir anlaşma stratejisi içerisinde olabileceklerine işaret ederek, “Bir savunma ekibinin tanıklarla ilgili başvurusunu zamanında vermemesi. Bu çok şaşırtıcı bir taktik” şeklinde konuştu.