ABD’nin Türkiye ve Irak sınırını kontrol etmek için YPG destekli 30 bin kişilik ordu kurma açıklamasına; Türkiye, Suriye ve Rusya’dan tepki geldi. ABD’nin bu adımı ‘bölgede kalıcı hale gelme girişimi’ olarak yorumlandı

ABD’nin girişimine peş peşe tepkiler

ABD öncülüğündeki koalisyon, Türkiye ve Irak sınırını kontrol etmek için 30 bin kişilik ordu kurulacağını açıkladı. YPG’nin de içlerinde olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarının kullanılacağı yeni gücün 30 bin kişiden oluşmasının hedeflendiği belirtildi. Açıklamada sınır güvenlik gücünün Türkiye ve Irak sınırını kontrol edeceği belirtildi. Söz konusu ifadeler, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel’in, 22 Aralık 2017’de, IŞİD’in canlanmasını önlemek için Suriye’de sınır muhafız birlikleri kuracaklarını duyurmasının ardından ilk adım olarak yorumlandı. Açıklamaya tepki Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlığın yazılı açıklamasında, “Terör örgütü PYD/YPG’nin ABD desteğiyle Suriye’de sözde ‘Kuzey ordusu’ kurmaya hazırlandığı yönünde uluslararası basında yer alan haberler üzerine, ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı 10 Ocak günü Bakanlığımıza çağrılarak izahat talep edilmişti” denildi.

Açıklamanın devamında ise şöyle denildi: “ABD’nin taahhütleriyle ve beyanatlarıyla çelişen şekilde PYD/YPG’yle işbirliğinin sürdürülmesi suretiyle ulusal güvenliğimizi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan bu tür girişimler asla kabul edilemez. Bu hatalı yaklaşımda ısrar edilmesini kınıyor ve Türkiye’nin ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararlı ve muktedir olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Çavuşoğlu: Kaos olur
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “ABD, Koalisyon adına açıklama yapamaz. Böyle bir adım atılamaz. Bölgede kaos olur. ABD’nin artık net bir karar verip, tavır koyması lazım” dedi. Çavuşoğlu, konuyu bugün ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşeceklerini belirtti.

‘ABD’nin amacı farklı’
Ordu hamlesine Rusya ve Suriye’den de tepki gecikmedi. Yapılan açıklamalarda alınan karar eleştirildi. Düzenlediği Suriye konulu basın toplantısında son günlerde yaşanan gelişmelere Moskova’nın tepkilerini sıralayan Lavrov, “Zamanında ABD Dışişleri Bakanları Kerry ve ardından Tillerson gözümün içine bakarak defalarca Suriye’de bulunmalarının amacını DEAŞ ile mücadele için olduğunu söylediler. Günümüzde bize göre DEAŞ yenilgiye uğratıldı. ABD ise bizim bu görüşümüzü paylaşmayarak Suriye’de bulunmaya devam etmesinin çok farklı amacı olduğunu gösteriyor. Suriye toprak bütünlüğünün korunmasını istemedikleri davranışlarından anlaşılıyor. Fırat nehri boyunu, Türkiye ve Irak sınırını kontrol etmek amacıyla kurulan sözüm ona ordu besbelli Suriye’yi parçalama amacı taşıyor. Üstelik bunu hiçbir BMGK kararı olmaksızın başına buyruk yapmak istiyor. Rusya ABD yönetiminden bu vahim konu hakkında bir an önce izahat bekliyor” ifadesini kullandı.
Suriye hükümeti ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yeni bir silahlı güç oluşturmasını ülkenin egemenliğine “açıktan bir saldırı” olarak niteledi. Resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan adı açıklanmayan bir yetkili, “Amerikan yönetiminin yaptığı şey ülkeleri parçalamak ve krize yönelik çözümleri engellemek için bölgedeki yıkıcı politikası bağlamında ortaya çıkıyor” dedi.

***

PYD’den sert açıklama

PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim, TSK’nin olası ‘Afrin operasyonu’na uluslararası güçlerin göz yummayacağını söyledi. Müslim, ‘saldırının gerçekleşmesi halinde’ savaşın Türkiye’ye sıçrayacağını öne sürerek, “Türkiye’de rejimin yıkılmaya başlaması anlamına gelir” dedi. Operasyonun Türkiye açısından iyi olmayacağını söyleyen Müslim, şöyle devam etti: “Onlar da bunun farkında, uluslararası güçlerin hiçbiri bu saldırıya göz yummaz. Öte taraftan Kobanê örneği var. Efrîn de hazırdır. Kürtler nerede olursa olsun kentlerine sahip çıkacaklardır. Herkes bunu böyle bilmelidir. Efrîn’e saldırı bütün Kürtler saldırı demektir.”