ABD’de 3 Kasım’da yüzde 50 barajının aşılmadığı Georgia eyaletinde, Senato seçimleri yarın tekrarlanacak. Seçimler, Demokratların Senato’daki varlığını güçlendirmesiyle sonuçlanırsa, yeni başkan Joe Biden’ın eli rahatlayacak.

ABD’nin gözü yarınki Senato seçimlerinde: Biden için kritik viraj

HABER MERKEZİ

ABD’nin Georgia eyaletinde 5 Ocak Salı günü (yarın), ABD Senatosu’ndaki dengeleri belirleyecek senatör seçimleri yapılacak. 3 Kasım’daki seçimlerde, eyalet yasalarına göre seçilebilmek için gerekli olan yüzde 50’lik oranı hiçbir aday yakalayamamıştı.

Seçimler, Senato’daki dengeleri değiştirme potansiyeli taşıyor. Eğer eyalet adına seçilecek iki senatör Demokratlardan olursa, Senato’da Cumhuriyetçi ve Demokratların oyu eşitlenebilir. 100 sandalyeli Senato’da çoğunluk 51 kişiyle Cumhuriyetçilerin elinde. 46 sandalyesi bulunan Demokratlar, genelde iki bağımsız senatör Bernie Sanders ve Angus King’ten de destek alıyor. Eğer Demokratlar, Georgia’daki seçim sonucunda Senato’da 2 sandalye daha kazanırsa, bağımsızların desteğiyle birlikte, mevcudu 49’a düşecek Cumhuriyetler karşısında sayı üstünlüğünü ele geçirecek.

Eğer seçimlerin ardından Senato’da oylamalarda bir eşitlik durumu oluşursa, düğümü Joe Biden’ın yardımcısı Kamala Haris çözecek. Çünkü Biden’la birlikte 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Başkan Yardımcı Kamala Harris, Senato Başkanı sıfatıyla ‘belirleyici oy’ hakkına sahip. Senato Başkanı, sadece oy eşitliği halinde oy kullanabiliyor.

3 Kasım'daki seçimde mevcut senatörler Cumhuriyetçi David Perdue ve Kelley Loeffler yüzde 50 barajını aşamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı.

Purdue ve Leoffler, Senato’daki konumlarını korumak için mücadele ederken, Jon Ossoff ve Raphael Warnock ise Demokratların Senato’daki yeni isimleri olmak istiyor.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olan Demokratlar, Senato'da da çoğunluğu sağlarsa 46. ABD Başkanı Joe Biden’ın bir hayli rahatlayacağı düşünülüyor.

SENATO’NUN ÖNEMİ NE?

ABD Senatosu, toplam 100 üyeden oluşuyor. Temsilciler Meclisi’nin aksine, nüfuslarına bakılmaksızın her eyalet, Senato’ya 2 üye gönderiyor.

Senato, Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki organdan biri. Görev süreleri 6 yıl olan Senatörlerin üçte biri, 2 yılda bir yapılan seçimlerle yenileniyor. Bir kişinin Senatör adayı olabilmesi için, en az 30 yaşında olması ve 9 yıldır ABD vatandaşı olarak seçileceği eyalette yaşaması şartı aranıyor.

Senato üst meclis olarak, bazı tavsiyelerde bulunma ve onaylama yetkilerine sahip. Başkan tarafından atanan üst düzey yetkililer, Senato’nun onayından geçiyor.

ABD’deki en yüksek mahkeme olan; kanunların Anayasa’ya uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi’nin (Supreme Court) bir Başkan ile 8 üyeden oluşan kadrosu da Başkan tarafından ömür boyu görev yapmak üzere atandıktan sonra Senato tarafından onaylanıyor.