ABD’deki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olmak için mücadele veren isimlerden Pete Buttigieg, yarıştan çekildiğini açıkladı. Buttigieg, başkan adaylığı yarışına giren ilk eşcinsel politikacıydı

ABD’nin ilk eşcinsel başkan adayı yarıştan çekildi

Indiana eyaletindeki South Bend kentinin eski Belediye Başkanı Pete Buttigieg'in Demokrat Parti'deki başkan adaylığı yarışından çekildi.

38 yaşındaki Buttigieg, başkan adaylığı yarışına giren ilk eşcinsel politikacıydı. Buttigieg'in kampanyasını başarılı başlamış, ancak son haftalarda ivme kaybetmişti.

South Bend kentinde destekçilerinin karşısına çıkan Buttigieg, çekilme kararını açıkladıktan sonra, “Ancak ocak ayında yeni, Demokrat bir başkanımızın olması için elimden geleni yapacağım” şeklinde konuştu.

ALTI ADAY ADAYI KALDI

Buttigieg'in çekilmesiyle birlikte Demokratlar arasındaki yarışta altı aday kaldı. Kendini sosyalist olarak tanımlayan ve şu ana kadar en fazla delegenin desteğini alan Bernie Sanders, South Carolina'da büyük farkla kazanan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, milyarder işadamı Michael Bloomberg, senatörler Elizabeth Warren ve Amy Klobuchar ile Kongre üyesi Tulsi Gabbard, 3 Kasım'da yapılacak seçimlerde Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için mücadele veren isimler.

SÜPER SALI ÖNCESİNDE

Buttigieg'in çekilme kararı, Başkan Trump'a karşı kimin yarışacağını belirleyecek yarınki Süper Salı öncesi geldi.

Süper Salı, adaylık yarışındaki en önemli günlerden biri. 14 eyaletteki ve Amerikan Samoası ve ülke dışınaki partililer oy kullanacak ve 1,357 delege seçilecek. En çok nüfüsa sahip iki eyalet California ve Teksas'ta da oy kullanılacak.

Süper Salı ile yarışın manzarası bir günde değişebilir veya Bernie Sanders, diğer adaylara kapatılamayacak bir fark atıp, adaylığa bir adım daha yaklaşabilir.

Temmuz ayında Demokrat Parti'nin başkan adayının belirleneceği parti kongresinde adaylık için 3979 delegeden 1991'inin desteği gerekiyor.