ABD’nin İran’dan petrol alan ülkelere dönük uyguladığı yaptırım muafiyetine ilişkin sürenin dolması sonrası yeni bir adım atıldı. ABD’nin Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’ye İran yaptırımlarından 90 gün daha muafiyet tanıma kararı aldığı açıklandı. İlk yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye, ek süre tanınan ülkeler arasında yer almadı. Bu kapsamda Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere, İran’la sivil nükleer […]

ABD’nin İran petrolü alan ülkelere muafiyetiyle ilgili yeni gelişme

ABD’nin İran’dan petrol alan ülkelere dönük uyguladığı yaptırım muafiyetine ilişkin sürenin dolması sonrası yeni bir adım atıldı.

ABD’nin Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’ye İran yaptırımlarından 90 gün daha muafiyet tanıma kararı aldığı açıklandı. İlk yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye, ek süre tanınan ülkeler arasında yer almadı.

Bu kapsamda Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere, İran’la sivil nükleer çalışmalar kapsamında 2015’ten bu yana süren projelerini devam ettirecek.

8 ÜLKEYE EK SÜRE VERİLMEDİ

İran üzerindeki baskıyı her geçen gün artıran Trump yönetimi, geçen hafta, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıklamıştı.

ABD yönetiminin bu kararıyla “ABD’nin İran’dan petrol alımına yaptırım getiren kararından 2 Mayıs’a kadar 180 günlüğüne muaf tutulan” Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan’ın muafiyetleri sona ermişti.