ABD, Venezuela’ya yaptırımları gevşetme sinyalleri verdi. Gazeteci Norton’a göre hibrit savaş yöntemini kullanan ABD, bir tür ekonomik şantaj yapıyor.

ABD’nin Venezuela’ya şantajı hibrit savaş taktiği

Tolga UĞUR

Sağ muhalefeti destekleyerek Venezuela’yı kaosa sürükleyen ABD yönetimi, Ukrayna savaşı sonrasında artan petrol krizinin de etkisiyle Karakas’a yönelik yaptırımları yumuşatma arayışında. Beyaz Saray’dan üst düzey temsilcilerin bulunduğu bir heyet, mart ayında Venezuela’ya gitti. ABD ile yıllar sonra ilk kez diplomatik temaslarda bulunan Karakas hükümeti de 18 Mayıs’ta yaptığı açıklamada müzakerelerin yeniden başlatılması konusunda görüşmelere başladıklarını doğruladı. Şimdi yeni adımların atılması bekleniyor. Joe Biden yönetiminin Rus petrolüne alternatif arayışında ambargoyu kısmen de olsa kaldırmaya hazır. Amerikan enerji şirketi Chevron’un Karakas ile müzakere etmesine izin verildi. Venezuela hâlihazırda, dünyanın en geniş petrol rezervlerine sahip ülkesi konumunda. Venezuela’da yayın yapan Multipolarista Gazetesi Editörü Benjamin Norton gelişmeleri BirGün’e değerlendirdi.

EKONOMİK ŞANTAJ

Kübalıların bazı seyahat yasaklarını kaldıran ABD, Venezuela petrolüne yönelik yaptırımları da bir nebze gevşetiyor. Neden?

Washington yönetimi, uluslararası hukuka ayrı, binlerce sivil insanın ölümüne neden olan yaptırımların büyük bölümünü kaldırmıyor. Onun yerine petrol şirketleriyle ilgili bazı yaptırımları kaldırmayı teklif etti. Ancak, bu yaptırımların kaldırılmasını da Venezuela’nın neoliberal programı benimsemesi ve ABD’li şirketlerin Venezuela devletine ait şirketlere yüzde 5-10 seviyesinde yatırım yapmasına izin veren reformları uygulaması şartlarına bağladı. Bu, ABD hükümeti tarafından yapılan bir tür ekonomik şantajdır.

abd-nin-venezuela-ya-santaji-hibrit-savas-taktigi-1020413-1.
Gazeteci Benjamin Norton

Venezuela'da son durum nedir? ABD ile ilişkilere ilişkin tartışmalar ve gelişmeler neler?

ABD'nin yasadışı yaptırımları, bazı sağcı muhalefet partileri arasında bile Venezuela'da kabul görmüyor. Anketler de Venezuelalıların büyük çoğunluğunun ülkelerine yönelik ABD yaptırımlarına karşı olduğunu gösteriyor. Venezuela üzerindeki yasadışı ABD ablukası, Washington'un bir numaralı hedefi olan rejim değişikliğini sağlamada başarısız oldu. Ancak bu abluka solcu hükümeti ekonomiyi kısmen liberalleştiren reformları uygulamaya zorladı. Bu, Washington'un iki numaralı hedefiydi. ABD'nin emperyalist stratejisi Venezuela, Nikaragua, Küba gibi sosyalistlerin iktidarda olduğu ülkeleri ABD sermayesine ekonomik tavizler vermeye zorlamak için hibrit savaş yöntemini kullanmaktır.

MECBURİ TAVİZ

ABD'nin Venezuela ile ilgili kararlarında artan petrol fiyatlarının etkisi ne? Chevron gibi ABD petrol devleri Venezuela'ya dönebilir mi?

ABD hükümeti Rusya'dan petrol ithalatını kesmeye çalışıyor. Aradaki farkı kapatmak için Suudi Arabistan'ı petrol üretimini artırmaya zorlamaya çalıştı ancak Riyad bunu reddetti. Petrol ve gaz üreten diğer önemli ülkeler de benzer tepkiler verdi. Bu, Washington'un başka bir petrol kaynağı bulması gerektiği anlamına geliyor ve Joe Biden yönetimi görünüşe göre, şu anda Venezuela’ya yönelik hibrit savaşının, Rusya'ya karşı yürüttüğü vekâlet savaşı kadar önemli olmadığı sonucuna vardı. Ancak Venezuela’yı yönetenler gayet net ve Washington'un stratejisinin bir böl ve yönet taktiği olduğunu görebiliyor. Venezuela, kuşatılmış ekonomisini yeniden harekete geçirmek için geçici tavizler vermek zorunda kaldı ve Chevron ve diğer ABD şirketlerinin faaliyet göstermesi için küçük bir alan sağladı. Ancak başkent Karacas, bu yabancı firmaların, hâlâ sıkı bir şekilde devlet kontrolü altında kalacak olan petrol sektörünü kontrol etmesine hiçbir şekilde izin vermeyecek.