ABD, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye satışına onay verdi. Satış, Rusya'nın S-400 hamlesine karşı adım olarak yorumlandı

ABD Rusya satrancı: S-400’lere karşı hamle

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi. Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO’nun ‘tehdit’ listesinde yer alan Rusya ile kısa süre önce S-400 savunma sistemi antlaşması imzalayan Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin engellenmesi hamlesi olarak yorumlanan adıma dair Rusya’dan “İlişkilerimizi etkilemez” açıklaması yapıldı.

Karşılıklı atılan söz konusu adımlar Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyonu öncesi Rusya ve ABD arasındaki diplomatik mücadelenin alana yansıması olarak yorumlanıyor. ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, söz konusu satışın onaylamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

***

Farklı süreçler…

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye satışını onayladığı Patriot hava savunma sistemleri için görevlendirilecek ABD teknik personelinin, bu ülkeye gönderilecek Rus yapımı S-400 sistemleri hakkında bilgi edinme tehlikesine ilişkin olarak, Türk tarafına güvenmemek için bir sebep görmediklerini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Peskov’a, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava savunma sistemlerinin satılmasını onaylamasına ilişkin bir soru yöneltildi.

Patriot sistemleri için Türkiye’ye gönderilecek ABD personelinin, bu ülkeye sevk edilecek Rusya yapımı S-400 sistemleriyle ilgili gizli bilgilere erişme ihtimalinin sorulduğu Peskov, şu ifadeleri kullandı: “Rusya’nın diğer ülkelerle yaptığı askeri-teknik işbirliği anlaşmaları, belli kategorilerdeki bilgilerin, hassas bilgilerin gizli tutulmasına ilişkin hukuki yükümlülükleri de beraberinde getiriyor. Bu gibi yükümlülükler, Türk tarafıyla (imzalanan anlaşmada) da var.”
Ayrıca Kremlin Sözcüsü, “Türk partnerlerimize güvenmemek için bir sebep görmüyoruz” vurgusunu da yaptı.
Peskov, Türkiye’nin Patriot sistemleri satın alacak olmasının bu ülkenin Rusya ile imzaladığı S-400 sistemleri anlaşmasının bozulmasına sebep olup olmayacağı sorusunaysa, “Bunlar bibiriyle ilişkili olarak süreçler değil” yanıtını verdi.

Kremlin Sözcüsü şöyle devam etti: “Biz, Türk meslektaşlarımızla aramızdaki anlaşmaları yerine getiriyoruz. Biliyorsunuz ki S-400 projesi ve sözleşmesi hayata geçirilme aşamasında, bu süreç devam edecek.”