IKBY’ye destek ABD kongresinin şahinlerinden Cumhuriyetçi Senatör McCain’den geldi. McCain “Irak Ordusu durmalı” dedi

ABD tarafsız kaldı Almanya eğitimi durdurdu

Kerkük'ün Irak Ordusu’nca geri alınması üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada gelişmelerden kaygı duyulduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, "ABD Irak, Kerkük civarında şiddet olayları yaşandığına dair haberlerden kaygı duymaktadır. Bütün taraflara askeri aktiviteleri koordineli bir şekilde yapmaları ve sükuneti sağlamaları yönünde çağrı yapıyoruz" dedi.

Nauert şöyle devam etti: "Bütün tarafların, etnik ve dini çatışma çıkmasını isteyen Irak düşmanlarının provokasyonlarına gelmemesini şiddetle öneriyoruz. Özellikle ise IŞİD'in ortadan kaldırılması için yapacak çok şey var, Irak ve Kürt güçleri arasındaki gerginlik bu önemli görevi etkiliyor. ABD, Iraklı partnerleriyle IŞİD'in yenilmesi için çalışmaya devam edecektir."

Trump: Taraf tutmuyoruz
ABD Başkanı Donald Trump da Irak Ordusu’nun Kerkük'ün güvenliğini sağlama operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Trump, "ABD, Kürtler ile Bağdat yönetimi arasında taraf tutmuyor. Kürtler ile Bağdat'ın anlaşamamasından memnun değiliz" dedi.

McCain: Irak kuvvetleri, ilerlemelerini durdurmalı
Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain, Irak Ordusu’na, Kerkük yakınlarındaki peşmerge güçlerinin bulunduğu noktalara doğru ilerlemesini derhal durdurması çağrısında bulundu. McCain, yaptığı yazılı açıklamada, Kerkük'te, peşmerge ile Irak ordusu ve Şii milis grubu Haşdi Şabi arasındaki çatışma haberlerinden kaygı duyduğunu belirtti.
Özellikle İran ve İran destekli kuvvetlerin de saldırıda yer aldığı haberlerinden kaygılı olduğunu belirten McCain, şunları kaydetti:

"Irak kuvvetleri, ilerlemelerini derhal durdurarak bu tehlikeli gerginliği düşürmek için acil adım atmalı. ABD, Irak hükümetine, dış tehditlerden korunmak üzere ekipman ve eğitim verdi, ABD’nin uzun süredir ortağı ve değerli bir müttefiki olan kendi bölgesel hükümetlerine karşı kullanması için değil. Dikkat edin, Amerikan ekipmanlarının suiistimal edilmesinin çok ciddi sonuçları olacaktır."

McCain, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne diyalog çağrısı yaparak, Irak'taki Kürt halkının Bağdat'tan daha geniş bir özerklik talebinin uygun zamanda ele alınması gerektiğini savundu. McCain, aynı zamanda, ABD'nin askeri malzeme ve silah satışlarında önemli rolü bulunan Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı olarak da görev yapıyor.
Kerkük'te devam eden gerginlikle ilgili başka bir açıklama da ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyondan geldi. Koalisyon, söz konusu karşılıklı saldırıları ise "yanlış anlaşılma" olarak niteledi.

Diğer taraftan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Kerkük civarındaki olaylara temkinli yaklaştı. Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning, taraflara sükunet çağrısı yaparken ABD'nin Irak'taki odağının IŞİD olduğunu vurguladı.

Manning, Kerkük civarında ABD askerlerinin bulunduğunu ancak ABD ve koalisyon askerlerinin peşmerge ve Irak Ordusu arasındaki gerginliğe karışmadığını belirtti.

Almanya peşmergeye eğitimi durdurdu
Almanya da Kerkük'teki çatışmaların ardından peşmergelere verdiği eğitimi askıya aldı. Der Spiegel dergisi, söz konusu kararın Almanya’nın tarafsızlığını tehlikeye atmamak için alındığını yazdı. Alman Ordusu 2014 yılından bu yana ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun bir parçası olarak Kuzey Irak'ta peşmerge güçlerini eğitiyor.