Washington, Ukrayna Savaşı’nın yıldönümünde yeni krizler yaratıyor. Çin’i Tayvan üzerinden kışkırtmaya devam eden ABD, adadaki asker sayısını dört katına çıkaracağını duyurdu. Chiu, “Çin, Ukrayna’dan ders çıkarmalı” dedi.

ABD, Tayvan'daki askeri varlığını 4 katına çıkaracak: Sıra Asya’ya geldi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ile Çin arasındaki Tayvan krizinde Washington’dan düşmeyen tansiyonu tırmandıracak hamle geldi. Tayvan'a yüz milyonlarca dolarlık silah satan, askeri eğitim veren ve Çin'e karşı savunmayı vaat eden ABD'nin Tayvan'daki askeri varlığını 4 katına çıkarma kararı aldığı belirtildi. Karar, Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Bugün Ukrayna’da yaşananlar yarın Asya’da yaşanabilir” sözlerinin ardından geldi. Ayrıca Pekin’i kışkırtan kararın Ukrayna Savaşı’nın yıldönümü olan 24 Şubat’ta açıklanması da dikkat çekti.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, ABD'nin önümüzdeki aylarda Tayvan'a 100 ila 200 arasında asker konuşlandırmayı planladığını kaydetti. İlgili kararın, Washington yönetiminin bir süredir Tayvan ordusuna sunduğu askeri eğitim programını genişletmek amacıyla alındığı belirtildi.

Söz konusu plan, ABD'nin Tayvan'a on yıllardır yaptığı en büyük asker konuşlandırması olacak.

ABD SINIRLARINDA EĞİTİM

Gazeteye demeç veren konuyla alakalı bilgi sahibi kaynaklar, Tayvan'da devam eden eğitim faaliyeti dışında Michigan Ulusal Muhafızları'nın da eyaletin kuzeyinde Camp Grayling'de birden fazla ülkeyle yapılan yıllık tatbikatların yanı sıra Tayvan ordusundan bir birliği eğittiği bilgisini verdi.

Öte yandan yetkililer, bu kararın Çin ile yaşanan 'casus balon' krizinden aylar önce planladığına dikkat çekti.

TEHDİDE UYUMLU DESTEK

Pentagon Sözcüsü Mary Meiners ise, "Belirli operasyonlar, angajmanlar ya da eğitimler hakkında bir yorumumuz yok, ancak Tayvan'a olan desteğimizin ve Tayvan'la olan savunma ilişkimizin Çin Halk Cumhuriyeti'nin oluşturduğu mevcut tehdide karşı uyumlu olmaya devam ettiğini vurgulamak isterim. Tayvan'a olan bağlılığımız kaya gibi sağlam ve Tayvan Boğazı boyunca ve bölgede barış ve istikrarın korunmasına katkıda bulunuyor" diye konuştu.

Tayvan'ın Washington'daki temsilciliğinden yapılan açıklamada da "Tayvan ve ABD, on yıllardır savunma ve Tayvan Boğazı'nda barışın korunmasıyla ilgili konularda yakın işbirliği içinde oldu" denildi.

Bununla birlikte Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Bloomberg'e verdiği demeçte "Bilgi ABD medyasından geliyor ve nereden geldiğini bilmiyoruz. ABD ile alışverişimiz kesintisiz sürüyor çünkü silah ve teçhizatımızı ABD'den alıyoruz" yorumunu yaptı.

UKRAYNA İŞGALİNDEN DERS ALMALI

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, ÇKP ordusunun Rusya’nın Ukrayna işgalinden, Tayvan’a yapılan herhangi bir saldırının başarılı olması için hızlı olması gerektiğini öğrendiğini ancak Tayvan Boğazı’nın bunu zorlaştıracağını söyledi. Chiu Çin ordusunun bir yıl önce başlayan Rus işgalinden dersler alacağını söyledi.

PEKİN TEHDİDİ

Tayvan’ı kontrol altına almak için askeri güç kullanımını göz ardı etmeyen Çin, adanın yakınında neredeyse her gün askeri devriyeler düzenliyor. Tayvan Savunma Bakanlığı, dün sabah saatlerine kadar Ada çevresinde Çin’e ait 37 askeri hava aracı ve 6 savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi.

Çin, ABD’nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’deki ziyaretinin ardından, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırmış, Tayvan Boğazı’nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti.