ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Ermenistan’ın Erivan’da "Nemesis Anıtı"nı açması üzerine Türkiye’nin Ermenistan uçaklarına hava sahasını kapatmasını hayal kırıklığıyla karşıladıklarını söyledi.

ABD: Türkiye'nin Ermenistan kararı hayal kırıklığı yaratıyor
Fotoğraf: AA

ABD, Türkiye'nin hava sahasını Ermenistan'ın havayolu şirketlerinin uçuşlarına kapatma kararının "hayal kırıklığı" yarattığını söyledi.

Ermenistan'da Nemesis Anıtı'nı açmasının ardından Türkiye’nin Ermenistan uçaklarına hava sahasını kapatması, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın toplantısında gündeme geldi.

Konuya ilişkin soruya yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Türkiye’nin hava sahasını Ermenistan uçaklarına kapatmasına ilişkin "Türkiye’nin Ermeni uçaklarının hava sahasını kullanma iznini askıya alacağını duyurmasını hayal kırıklığıyla not ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Patel, "Türkiye ve Ermenistan'ın ekonomik ilişkilerini yeniden inşa etmeye devam edebilmesini ve ulaşım bağlantılarını da açmalarını içten bir şekilde umuyoruz" ifadelerini kullandı. 

İki ülkenin daha önce hava bağlantılarını yeniden başlatma kararının güven inşası açısından önemli olduğunu söyleyen Patel, "Bizim samimi umudumuz Türkiye ile Ermenistan’ın ekonomik bağlarını yeniden tesis etmesi ve ulaşım bağlantılarını yeniden açması yönündedir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 25 Nisan'da, 1920'li yıllarda Osmanlı siyasi ve askeri liderleri ile Azerbaycanlı siyasetçilere karşı gerçekleştirilen ve "Nemesis" ismi verilen operasyonun anıtının açılışı gerçekleştirilmişti.

Dışişleri Bakanlığı açılışı kınamış, Türkiye, Ermenistan uçaklarına Türk hava sahasını kapatmış ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldığı bir televizyon programında, Erivan yönetimini bu süreci devam ettirmeleri durumunda başka tedbirlerin de alınacağı konusunda uyarmıştı.