ABD, İsveç'te Kuran yakılması sonrası güvenlik ve seyahat uyarısını güncelledi, Türkiye'de bulunan vatandaşlarına 'olası terörist saldırılara' karşı seyahat uyarısı yaptı.

ABD, Türkiye’ye yönelik güvenlik ve seyahat uyarısını güncelledi: Türk makamları araştırıyor

ABD, Türkiye'ye yönelik seyahat ve güvenlik uyarısını 'teröristlerin olası misilleme saldırılarını' gerekçe göstererek güncelledi.

ABD Türkiye Büyükelçiliği'nin yaptığı yazılı açıklamada, "ABD hükümeti vatandaşlarını, İstanbul'daki kiliselere, sinagoglara, diplomatik misyonlara veya özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal bölgeleri gibi Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere teröristlerin olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor" denildi.

"Türk makamları bu konuyu araştırıyor" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Güncellemeler için medyayı takip edin" ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE'NİN ABD VE SAVRUPA İÇİN SEYAHAT UYARISI

Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç, Türkiye’ye ilişkin seyahat uyarıları yayınlamıştı.

Bunun üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘misilleme’ niteliğinde hem ABD’ye hem de Avrupa’ya ilişkin iki uyarı gelmişti.

Avrupa’ya ilişkin uyarıda, “Avrupa ülkelerinde İslam karşıtı, yabancı düşmanı ve ırkçı nitelikteki eylemlerde, keza terör örgütü iltisaklı gruplarca ülkemiz karşıtı propaganda gösterilerinde artış meydana geldiği görülmektedir” dendi.

‘Avrupa’daki nefretin tehlikeli boyutlara ulaştığının’ savunulduğu uyarı mesajında, “Avrupa’da yaşayan veya Avrupa ülkelerine seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın ihtiyaç halinde, irtibat bilgisi sunulan Bakanlığımız Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne başvurmaları mümkündür” ifadeleri kullanılmıştı.

ABD’ye ilişkin uyarıda da Tyre Nichols isimli bir kişinin Tennessee eyaletinin Memphis şehrinde polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine ülke çapında protestoların başladığı ifade edilmiş ve şunlar söylenmişti:

"Protestolar uyarınca, ABD’de yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın tedbirli olmalarında, gösterilerin yoğunlaştığı bölgelerden uzak durmalarında, olabilecek yabancı düşmanı ve ırkçı tacizler ve saldırılar karşısında soğukkanlı davranarak yerel güvenlik güçlerine başvurmalarında, ayrıca, yerel basın-yayın kuruluşlarını yakından izlemelerinde ve ABD güvenlik güçleri ile Bakanlığımız, Vaşington Büyükelçiliğimiz ve ABD’deki Başkonsolosluklarımızın yapabilecekleri ilave uyarı ve duyuruları takip etmelerinde özellikle fayda görülmektedir.”