İkinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimleri için, ABD ve Kanada'da Türk vatandaşları sadece 20-21 Mayıs'ta iki gün oy kullanabilecek. Seçim takviminde yurtdışında ve gümrük kapılarında 20-24 Mayıs arasında oy kullanılacağı belirtilirken, ABD ve Kanada'da oy verme süresinin kısaltılmasına sosyal medyada tepki yağdı: "Avrupa’da 4 gün olan oy kullanma süresi neden Amerika’da sadece 2 güne indirildi?" CHP karara itiraz edecek.

Kaynak: Haber Merkezi
ABD ve Kanada'da ikinci tur için sadece 2 gün oy kullanılabilecek: CHP'den itiraz
Fotoğraf: AA

14 Mayıs'taki seçimde adayların yüzde 50+1 oy oranına ulaşamaması sonucu Cumhurbaşkanı seçimleri 2. tura kaldı. 

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 80'ini aldığı ABD ve Kanada'da Türk vatandaşları, ikinci tur için sadece 20-21 Mayıs'ta iki gün oy kullanabilecek.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'de 20-21 Mayıs tarihlerinde seçmenler oy kullanabilecek.

Açıklamada, "Kıymetli vatandaşlarımız, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci turu ABD'de sadece 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir. Yurtdışı seçmen kaydı bulunan vatandaşlarımız, Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımız ile South Jersey ve Long Island'da kurulan sandıklarda yerel saatle 08:00-22:00 arasında de oy kullanabileceklerdir" denildi.

YSK TAKVİMİ FARKLI

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimine göre, ikinci tur için yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs'ta başlayıp 24 Mayıs'ta sona erecek.

Washington Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabında, açıklamanın yer verildiği paylaşıma çok sayıda eleştiri ve tepki geldi.

CHP İTİRAZ EDECEK

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Kılıçdaroğlu'na yüksek oy çıkan ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde oy verme günlerinin kısaltılması ile ilgili YSK’ye bugün itiraz edeceklerini bildirdi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞDI

YSK ve Büyükelçiliğin duyurduğu tarihlerin farklı olduğuna dikkat çeken yurttaşlar tepkilerini şu şekilde dile getirdi:

" • Neden 4 gün yerine 2 güne indirildi? YSK'da farklı tarihler görüyorum, hangisini dikkate almalıyız?

•  Oy vermek için tarih aralığını neden daralttınız? ABD'nin ne kadar büyük olduğunu biliyorsunuz, insanlar saatlerce araba kullanacak, bazıları uçakla gidecek oy vermeye, ne hakla süreyi kısaltabilirsiniz?

•  Anayasal hakkımızı kullanmamızı zorlaştırarak suç işliyorsunuz.

•  Oy vermek icin pek çok eyaletten 7-8 saat arabayla yol gidiliyor, gidilen yerde konaklama gerekiyor. Bir öncekinde 10 gun olmasına rağmen sıralar da cok uzundu. Bu eziyetin sebebi nedir?"

Sosyal medyada oy verme süresinin kısaltılmasına ilişkin gelen tepkilerin ardından Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan bir Twitter paylaşımında bulunarak, "Değerli vatandaşlarımız. Seçimlerle ilgili tüm kararları Yüksek Seçim Kurulu alır. Dış Temsilcilikler alınan kararları uygularlar. Bu kurulun işleyişi ve kurula itiraz yolları da açıktır. Bilginize sunarız" yazdı.

Reuters diplomasi muhabiri Hümeyra Pamuk ise kararın ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Özellikle ABD gibi mesafelerin uzak olduğu bir ülkede oy verme davranışını doğrudan etkileyebilecek, tuhaf bir karar. Birinci turda oy vermek için şehirden şehire saatlerce yol yapan insanlar var. İki güne nasıl sığdırılacak bu yolculuk? Mantıklı bir açıklama gören var mı?" diye sordu.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği de benzer bir duyuru yaparak YSK kararıyla Kanada'da sadece 20-21 Mayıs'ta oy kullanılabileceğini söyledi.

Kanada için de ilk sandık bilgilendirilmesinde tarihler 20-24 Mayıs olarak belirlenmişti.

Avrupa ülkelerinde ise böyle bir düzenlemeye gidildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

Anadolu Ajansı'nın açılan sandıkların yüzde 99.34'üne dayandırdığı verilere göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda ABD'de 51 bin 597 oy kullanılmış, oylardan 51 bin 362'si geçerli sayılmıştı. 

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 80.38, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 16.21, Sinan Oğan yüzde 2.02 ve Muharrem İnce yüzde 1.39 oranında oy almıştı.