ABD ve Taliban yetkilileri Doha’da ilişkileri tazeledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hükümeti Afganistan’da Taliban’ın iktidarı ele geçirmesi sonrası ve ülkeden çekilmesi sonrası ilk kez Taliban heyetiyle bir araya geldi. Katar’ın başkenti Doha’da yapılan görüşmede, ABD ile Afganistan arasında "yeni bir sayfanın açılması" gündeme geldi. Taliban’ın geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlevi Emir Han Muttaki, görüşmeye ilişkin Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD ve Taliban arasında 2010 yılında imzalanan Doha Anlaşması’nın uygulanmasının toplantıda tartışıldığını aktardı.

Görüşmede "ilişkilerde yeni bir sayfa açmak" konusunun ele alındığını belirten Muttaki, Taliban’ın ise ABD’den Afgan Merkez Bankası rezervleri üzerindeki yasağın kaldırılmasını talep ettiğini ancak buna ilişkin net bir yanıt alamadığını aktardı.

Beyaz Saray’dan görüşmenin detaylarına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, görüşme öncesi ”Bu görüşmede Taliban’dan ülkedeki bütün grupları temsil edecek bir hükümet kurulmasını isteyeceğiz" açıklaması yapmıştı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve ekibi ise Doha toplantısından bir gün önce, 8 Ekim’de İslamabad’da Pakistan hükümeti yetkilileriyle bir araya gelmişti.

Görüşmede, Taliban’ın bakanlık çalışanlarının maaşlarını ödeyebilmesi için kısıtlanan fonlara erişimin açılması ele alınmıştı.

Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bacva ve ulusal güvenlik danışmanı Muayyid Yusuf ile de görüşen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman, söz konusu toplantılarda Afganistan’daki gelişmelerin konuşulduğunu ifade etmişti.