CHP’li Özgündüz’e göre, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına bulaşmış olan dört eski bakan da ABD’ye giderse tutuklanabilir

“ABD’ye giderlerse  tutuklanabilirler”

SEBAHAT KARAKOYUN
sebahatkarakoyun@birgun.net
@ssenyaprak

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın Rıza Sarraf dosyası nedeniyle ABD’de tutuklanmasının ardından gözler yeniden 17-25 Aralık sürecine ve iktidarın kapattığı yolsuzluk dosyasına çevrildi. O dönemi yakından izleyen CHP PM Üyesi Ali Özgündüz, “O dönem hakkında soruşturma komisyonu kurulan dört eski bakan dahil, o dosyaya bulaşmış başka bankacı ve bürokratlar da ABD’ye giderlerse tutuklanabilirler” dedi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk soruşturması olarak kayıtlara geçen 17-25 Aralık operasyonunun kilit isimlerinden olan ve Mart 2016’da gittiği ABD’de “İran’a yönelik yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklama” suçlamaları nedeniyle tutuklanan Rıza Sarraf’ın davası Türkiye’deki bazı

isimlerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla’nın ABD’de tutuklanmasıyla, 17-25 Aralık sürecinin kilit isimlerine yönelik iddiaları yeniden gündeme getirdi.

Sarraf’tan sonra ABD’ye gidemediler

O dönemi yakından izleyen ve “ Reza’nın Rızasını Kazananlar” isimli bir de kitap yazan eski savcı CHP PM Üyesi Ali Özgündüz, ABD’deki Sarraf davasının Türkiye’ye yansımalarının kaçınılmaz olacağını defalarca dile getirdiğini anımsattı. Sarraf’ın İran ambargosunu delerek ABD ekonomisine zarar vermekle suçlandığın belirten Özgündüz, şunları söyledi: "Sarraf, Türkiye’de kurduğu şirketlerle kara para aklarken başta Halk Bankası olmak üzere bazı bankaların, siyasilerin ve bürokratların kendisine yardımcı olduğu sır değil. O dönemde Sarraf’a yardımcı olan tek isim ABD’de tutuklanan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Atilla değil elbette. 17-25 Aralık süreciyle ilgili olarak haklarında Meclis’te Soruşturma Komisyonu kurulan ancak Saray’ın müdahalesiyle Yüce Divan’a gitmekten kurtarılan dört eski bakan dahil, o dosyaya bulaşmış başka bankacı ve bürokratlar da ABD’ye giderlerse tutuklanabilirler. Zaten daha önce sık sık ABD’ye gittiğini bildiğimiz Egemen Bağış, Zafer Çağlayan gibi isimlerin Sarraf tutuklandıktan sonra bu ülkeye gitmemeleri de dikkat çekici.”

ABD elindekileri işine geldikçe kullanacak

Dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın 17-25 Aralık sürecinde tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra bir başka kamu bankasının Yönetim Kurulu üyeliğine atandığına da işaret eden Özgündüz, “İktidar pek çok bürokrat ve siyasilere de uzanan 17-25 Aralık dosyasının üstünü kapattı. Ancak ABD’ye gidişi soru işaretleriyle dolu olan Sarraf’ın kendisini ve mal varlığının bir kısmını kurtarmak için orada bazı pazarlıklar yürüttüğüne hiç şüphe yok. Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı’nın ABD’ye ne için gittiğini de bilmiyoruz. ABD’nin elinde Türkiye’deki bazı bürokrat ve siyasileri de kapsayan pek çok bilgi belge olduğu kesin. İşine geldiği zaman bu bilgileri kullanmaya devam edecektir mutlaka” diye konuştu.