İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin ABD yönetimiyle karşılıklı saygı şartıyla müzakereye hazır olduğunu söyledi

ABD’ye yaptırımlar için müzakere çağırısı

Japon haber ajansı Kyodo’ya konuşan Cevad Zarif, İran’ın ABD ile müzakere konusunda ön koşulu olmadığını ancak Washington yönetiminin Tahran’a saygı duyması gerektiğini belirtti.

‘Karşılıklı saygı’ şartı
Müzakere masasına oturan tarafların birbirlerine saygı duyması gerektiğinin altını çizen Zarif, “Bizim ABD ile müzakerede ön koşullarımız yok ancak görüşmeler için karşılıklı güvenden önce karşılıklı saygı gereklidir.” dedi. İran’ın bankacılık işlemlerini ve petrol ihracatını ABD yaptırımlarına karşı korumak için İngiltere, Almanya ve Fransa’nın hazırladığı mekanizmaya işaret eden Zarif, söz konusu mekanizmanın ABD yaptırımlarını etkisiz kılabilmesi için ikinci yaptırım paketinin devreye gireceği 5 Kasım’a kadar ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Zarif ayrıca, ABD yaptırımlarına karşı birçok ülkenin Tahran’la ekonomik ilişkilerini sürdürdüğünü ve uluslararası müttefiklerinin destekleriyle yaptırımların üstesinden geleceklerini sözlerine ekledi.

abd-ye-yaptirimlar-icin-muzakere-cagirisi-523783-1.


İkinci kısmı önemli
Enerji sektörünü de kapsayan ikinci bölümü 5 Kasım’da yürürlüğe girecek yaptırımların, son aylarda krizin eşiğine gelen İran ekonomisine büyük zarar vereceği belirtiliyor.

İran Çalışma Bakanı Ali Rebii de “yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 1 milyon İranlının işsiz kalabileceğini” belirtmişti. Öte yandan ABD yönetimi, yaptırımları İran ile ticaretini sürdüren diğer ülkeleri kapsayacak şekilde uygulayacağı için bu ambargolardan üçüncü ülkelerin de olumsuz etkilenmesi söz konusu olabileceği yorumunda bulunulmuştu. Ancak ABD Hazine Bakanlığı, diğer ülkelerin yaptırımlar nedeniyle uğrayabileceği potansiyel zararların tazmin edilmeyeceğini açıklamıştı.