ABD Senatosu'nda Cumhuriyetçilere liderlik eden Mitch McConnell, "İsveç’in NATO üyeliğine engeli kaldırana kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana değilim" dedi.

ABD’li senatörden Ankara'ya 'İsveç' çıkışı: F-16 kartını öne sürdü
Fotoğraf: AA

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak kritik NATO zirvesine beş gün kala, İsveç’in ittifaka üyeliği konusunda henüz Türkiye ile bir anlaşma sağlanamadı.

Biden yönetimi, İsveç’e NATO onayı ve Türkiye’ye F-16 satışı arasında bir ilişki olmadığını söylese de ABD Kongresi’ndeki önemli isimlerin bu iki konuyu bağlantılandırdığının bir işareti daha geldi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamadıkça, Türkiye’ye F-16 satışından yana olmadığını söyledi.

ABD Kongresi’nin Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu üst kanadı Senato’da azınlık konumundaki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, NATO zirvesi öncesinde Çarşamba günü Punchbowl haber sitesine konuştu.

Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez’in görüşüne destek veren Cumhuriyetçi Senatör, "İsveç’in üyeliği gerçekleşene kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana olmayanlardanım"dedi.

Finlandiya’dan sonra İsveç’in de NATO’ya en kısa sürede katılması Biden yönetimi için büyük önem taşıyor.

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato’nun ilgili komisyonlarında yer alan Menendez gibi kritik isimler, Türkiye’ye F-16 satışının gerçekleşebilmesi için İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne onay konusunda bir sinyal bekliyor.

İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye dışında Macaristan da henüz onay vermedi; ancak Budapeşte bu konuda Ankara’dan gelecek olumlu adımın ardından süreci kendisinin de uzatmayacağının mesajını verdi.