AKP'nin Alevilere yönelik adımlarını değerlendiren gazeteci Abdülkadir Selvi, cemevleri ve Alevi dedeleriyle ilgili atılacak olası adımları yazdı. Cemevlerine ibadethane statüsünün verilmesinin henüz gündemde olmadığını kaydeden Selvi, Alevi dedeleri ile cemevleri hizmetlerini yürüten bir görevliye maaş bağlanacağını ifade etti.

Abdülkadir Selvi: Cemevlerine ibadethane statüsü gündemde yok, Alevi dedelerine maaş bağlanacak

Gazeteci Abdülkadir Selvi; cemevlerine yönelik düzenlenen saldırıların ardından Alevilere yönelik atılan peş peşe adımları ve cemevlerine siyasiler tarafından yapılan ziyaretleri değerlendirdi.

Selvi, 'Cemevleriyle ilgili düzenlemeler ne getiriyor?' başlıklı yazısında AKP'nin cemevleri ve Alevi dedelerine yönelik atacağı adımları yazdı.

AKP'nin 4 başlık altında bir dizi düzenlemeye gideceğini kaydeden Selvi, söz konusu çalışmaların kabine toplantısında ele alınacağını daha sonra alınan kararların AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.

Düzenlemeler ise şöyle:

1- Cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanması.

2- Cemevlerinde görevli Alevi dedelerine maaş bağlanması.

3- Ayrıca cemevlerinin hizmetlerini yürüten bir görevliye maaş bağlanması.

4- Cemevlerine tapuda özel bir imar lejantı verilmesi.

Cemevlerine hukuki statü kazandırmak için çalışma yapıldığını kaydeden Selvi'nin yazısından öne çıkanlar şu şekilde:

CEMEVLERİ BAŞKA BİR BİRİME BAĞLANACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın çalışmasında cemevlerine hukuki bir statü kazandırılması amaçlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi ve Cemevi Daire Başkanlığı ya da Alevi-Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı gibi bir birim oluşturulup cemevlerinin oraya bağlanması planlanıyor.

Cemevleriyle ilgili düzenlemenin kasım-aralık aylarında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İBADETHANE STATÜSÜ GÜNDEMDE YOK

Cemevleriyle ilgili taleplerin başında ibadethane konusu geliyor. Aleviler, cemevlerini ibadethane olarak kabul ediyorsa ona kimsenin söyleyeceği bir sözü olamaz. Üç bakanın üzerinde çalıştığı düzenlemede ise ibadethane tartışmasına takılmadan idari ve hukuki bir düzenleme üzerinde durulduğu görülüyor.

Cemevleriyle ilgili daha önce de bir çalışma yapılmış, kabine toplantısında masaya yatırılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun “hak temelli” bir çalışma olmasını istemişti. Üç bakanın yaptığı çalışma da o boyutta ilerliyor.