11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mevcut siyasal yapıyı “parti devleti” olarak tanımlayarak, “mevcut atmosferden acilen sıyrılmalı” dedi.

Abdullah Gül’den AKP’ye: Parti devleti mantığı

2014’te görevini bırakan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kurucusu olduğu AKP’ye yönelik olarak ekonomik ve siyasal bir dizi eleştiride bulundu. Gül, mevcut siyasal yapıyı “parti devleti” olarak tanımladı.

Karar gazetesinden Taha Akyol’a konuşan Abdullah Gül, “Parti devleti mantığına yönelik eğilimleri besleyen mevcut atmosferden acilen sıyrılmalı” ifadelerini kullandı.

Gül, başkanlık sistemine karşı çıkarak parlamenter sistem hakkında ise şunları söyledi: “Ben kuvvetler ayrılığına dayalı, her türlü vesayetten uzak, güçlü bir parlamenter sistemin Türkiye için daha doğru olduğunu savunurum. Çünkü, ülkemizde ideal demokratik hukuk devleti ancak böyle gerçekleşir. Bu da sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın temel zeminidir.”

Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında da yorum yapan 11. Cumhurbaşkanı, “Maalesef Türkiye bir süredir uzun vadeli iyi düşünülmüş veriye, analize ve uzmanlığa dayalı bir stratejinin noksanlığını hissetmektedir. Bugün gelinen noktada finansal ve ekonomik göstergelerdeki ciddi bozulmalar bir geriye gidişe işaret etmektedir. Yılların tasarrufu ile biriktirilen varlıklar ciddi miktarda değer kaybetmektedir. Bu durum kaygı vericidir” ifadelerini kullandı.