ABD’nin iade ettiği eski Peru Devlet Başkanı Toledo, cezaevine konuldu. Toledo, kamu ihaleleri karşılığı milyonlarca dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

ABD’ye kaçsalar da kurtulamıyorlar
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

Brezilyalı bir inşaat şirketinden kamu ihaleleri karşılığı milyonlarca dolar rüşvet almakla suçlanan eski Peru Devlet Başkanı Alejandro Toledo, ABD'den ülkesine iade edildikten sonra tutuklandı. Hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan Toledo, uzun yıllardır ABD'de yaşıyordu. Önceki gün polis gözetiminde başkent Lima'daki havalimanına inen Toledo, Barbadillo Cezaevi’ne gönderildi.

18 ay hapis cezasına çarptırılan Toledo, eski Devlet Başkanları Alberto Fujimori ve aralık ayında parlamento darbesiyle koltuğundan edilen solcu lider Petro Castillo'nun da kaldığı aynı hapishaneye konuldu. Adalet Bakanı Jose Tello, Toledo için Adalet Bakanlığı tarafından özel bir prosedür uygulanacağını belirtti.

ABD'DE YAŞIYORDU

Washington, 22 Şubat'ta yolsuzlukla suçlanan eski başkan Toledo'yu iade etme kararı almıştı. Brezilyalı şirket Odebrecht'ten 30 milyon dolardan fazla rüşvet almakla suçlanan Toledo hakkında Peru'da 20 yıl hapis cezası istemiyle açılmış bir dava bulunuyor. Toledo ise suçlamaları reddediyor.

2001-2006 yılları arasında başkanlık yapan Toledo, görevden ayrıldığı 2006'tan bu yana ABD'de yaşıyordu. İadesinin istenmesinin ardından 2019'da ABD makamları tarafından gözaltına alınan Toledo'nun 8 aylık tutukluluğu 2020'deki Covid-19 salgını nedeniyle ev hapsinde devam etmişti.

SUÇLAMALAR NELER?

Brezilya merkezli inşaat firması Odebrecht'in birçok Latin Amerika ülkesinin devlet başkanlarına, üst düzey devlet memurları ve yöneticilerine 2001'den bu yana 800 milyon dolar rüşvet verdiği ortaya çıkmıştı. 

Latin Amerika'daki 7 ülke, 28 Nisan 2017'de, inşaat firması Odebrecht tarafından hükümet yetkililerine ödenen rüşvet soruşturmasına ilişkin bilgi paylaşılması için Brezilya'ya talepte bulunmuştu. 

Odebrecht kurduğu rüşvet sistemleri nedeniyle ABD, Brezilya ve İsviçre'de 3,5 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Eski başkanlardan Alberto Fujimori de yolsuzluk suçlamalarından hüküm giymiş ve cezaevine gönderilmişti. Rüşvetle suçlanan eski devlet başkanı Alan Garcia, tutuklanmak üzereyken intihar etmişti. Liberal-sağ Peru Posible partisinin lideri de olan Toledo son olarak ABD’de Stanford Üniversitesi’nde akademisyenlik yapıyordu.