AB’nin yeni göç kuralları

Dış Haberler

Savaş yoksulluk ve kötü yönetim nedeniyle evlerinden okullarından uzakta yaşamak zorunda kalan milyonlarca insan, Batı’nın yüksek duvarlarını aşsa da göçmen karşıtı politikalarını aşamıyor. Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin (AB) göç ve iltica kurallarını değiştirecek paketi onayladı. AP, göçmenlerin ülkelerine dönüşlerini hızlandıracak ve acil durumlarda sığınmacıların üye ülkeler arasında zorunlu dağıtımı gibi yeni göç ve iltica kuralları getirecek paket üzerinde uzlaştı. AP’de oylanan paketteki kurallar, göçmenlerin geri dönüşünü hızlandırmayı ve AB içindeki diğer ülkelere seyahat etmelerini engelleyecek tedbirleri içeriyor. Göçmenlerin, AB tarafından gerekli görülen durumlarda üye ülkelere yerleştirilmelerini zorunlu kılan paket, "dayanışma mekanizması" gereği, bu haller dışındaki durumları gönüllülük prensibine bağlıyor. Buna göre, üye ülkelerden biri göçmen akınına uğradığında diğer üye ülkeler, bir miktar sığınmacıyı kendi ülkelerinde ağırlamak ve baskı altındaki ülkeye finansal destek sağlamak gibi yöntemlerle destek verecek.

Paket, sonraki aşamada AP ve AB Konseyi tarafından müzakere edilecek. Görüşmelerin 8-9 Haziran’daki AB adalet ve içişleri bakanları toplantısında, üye ülkelerin bakanlarının uzlaşma sağlamasının ardından başlaması bekleniyor. 

***

NEDEN KRİZ YAŞANIYOR?

Avrupa’nın göç konusundaki bölünmüşlüğü 2015’te savaştan kaçan Suriyeliler olmak üzere 1 milyondan fazla sığınma talebiyle ortaya çıktı. Göçmenlerin Avrupa Birliği’ne giriş için kullandıkları ülkeler Yunanistan, İtalya ve Malta’da kurulan kampların kapasitesi kısa sürede aşıldı. AB’de şu anda uygulanan göçmen politikalarına göre, göçmenlerin ilk ayak bastığı ülke kendilerinden sorumlu olmak zorunda. Fakat Roma ve Atina yönetimleri bu kuralın "adil" olmadığını ileri sürerek diğer AB üyelerinden destek ve dayanışma talep ediyor.