Acı reçete değil insanca ücret

Türkan ŞİŞOĞLU

Asgari Ücret Komisyonu 4 Aralık’ta ilk toplantısını yaparak 2021 yılı için asgari ücret belirleme çalışmasını başlattı. 5 İşveren Temsilcisi 5 Hükümet Temsilcisi ve 5 İşçi Temsilcisinden oluşan komisyon bu ayın sonuna kadar 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.

Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu, Manolya Meydanı'nda bir açıklama yaparak insanca yaşayacak bir asgari ücret istediklerini belirtti. Asgari ücretin bir ülkede emeğe ve emekçilere verilen değerin göstergesi olduğunu vurgulayan Gıda İş Manisa Örgütlenme Sorumlusu Hasan Çavdar, "Ülkedeki refah düzeyinin, gelir dağılımının, devletin yurttaşları için reva gördüğü yaşam seviyesinin en önemli ölçütüdür.

Bu nedenle asgari ücret pek çok uluslararası sözleşme ve anlaşma ile güvence altına alınmıştır. Türkiye’de asgari ücret sadece bu ücret karşılığında çalışanları değil, emeği ile geçim mücadelesi veren herkesi yakından ilgilendirmektedir" dedi.

Acı reçetenin ilk acı hapının ise asgari ücrete düşük zam olacağını söylemek için kâhin olmaya gerek olmadığını söyleyen Çavdar, "Salgın ve ölüm korkusuyla çalışırken bir yandan da ay sonunu nasıl getireceğini düşünen, artan hayat pahalılığı karşısında beli bükülen işçi ve emekçilerin artık fedakârlık yapacak hali kalmamıştır. Eğer bir fedakârlık yapılacaksa, şimdiye kadar ihalelerle milyar dolar kazanan yandaş müteahhitler, her yıl kârları artan patronlar, para ile para kazanan faizciler, rantiyeciler yapmalıdır" ifadelerini kullandı.