Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde bir köpeğin belediye çalışanları tarafından çöp kamyonuna atılarak işkence edildiği iddia edildi. Konu ile ilgili BirGün'e konuşan KİHAYKO Nevşehir Temsilcisi Koray Aygün, "Acıgöl Belediyesi'nin barınağı yok, hayvanlara dair sadece öldürmeye yönelik çalışması var" dedi

Acıgöl Belediyesi çalışanlarından sokak hayvanlarına işkence iddiası

SEDA BALMUMCU

Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde bir köpeğin canlı canlı çöp kamyonuna atılarak ezildiği video sosyal medyada hızla yayılarak hayvanseverlerin tepkisini aldı.

Yaşanan olayla ilgili gazetemize konuşan KİHAYKO (Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma) Derneği Nevşehir Temsilcisi Koray Aygün, videoyu bir yurttaşın çektiğini ve derneklerine ulaştırdığını söyledi. Aygün, "Bugün, dernek olarak Acıgöl İlçe Belediyesi ve sokak hayvanlarını canice öldüren belediye çalışanları hakkında Nevşehir Valiliği, Nevşehir Orman Su İşleri Müdürlüğü ve Acıgöl Kaymakamlığına Resmi Suç Duyurusunda bulunduk" dedi

Nevşehir’de diğer ilçe belediyelerinde hayvan barınaklarının olduğunu ve hayvanların burada düzgün koşullarda getirilerek tedavi edildiğini söyleyen Aygün, "Acıgöl Belediyesi'nin herhangi bir veterinerlik ve barınak hizmeti yok, videodaki araç belediye başkanının söylediği gibi bir araç değil çöp arabası. Acıgöl Belediyesi'nin hayvanlara dair sadece öldürmeye yönelik bir çalışması var" dedi.

Aygün, ilçe halkının daha önce de bu tür uygulamalar olduğuna dair ihbarlarda bulunduğunu ancak ellerinde görüntü olmadığını ifade etti.

Belediye başkanından yalanlama

Videonun sosyal medyada hızla yayılması ve hayvanseverler tarafından yoğun tepki görmesi üzerine belediyenin telefon hattını kapattıran Belediye Başkanı Ercan Ertaş, bu sabah bir TV programında canlı yayına bağlanarak iddiaları yalanladı.

Ertaş, ”Her zamanki gibi asılsız bir ihbarda bulunulmuş. 5199 sayılı kanun gereği sokak hayvanlarını rehabilite etmek belediyeye yüklenmiş bir kanun hükmüdür. Bunun gereği olarak biz de hayvanları rehabilite etmek için topluyoruz. Bu bahsettiğimiz üzülerek bildiriyorum bizim gibi hayvan haklarına son derece saygı duyan bir belediyenin böyle bir linç kampanyasının konusu olması beni derinden yaraladı” dedi

"Sabah bir yaralı hayvan ihbarı aldık linç edilmek istenen arkadaşlar 2-3 saattir tedavi etmek için uğraşıyor. Bu hayvan hafif yaralanmış vatandaşa saldırgan davaranışlarda bulunuyor diye ihbar aldık arkadaşlarımız da müdahale ediyor" diyen Ertaş’a sunucunun "Bu müdahale değil, cinayet" demesi üzerine, “Cinayet yok arkadaşlarımızın elinde hayvan yakalama aparatı var, araç çöp öğütücü değil. Hayvan canlı zarar görmesin diye uyuşturulmadan yakalanıyor” İfadelerinde bulundu.

Sunucunun hayvanın fotoğrafını görebilir miyiz sorusuna hayvanı tedavi edip yolladık bu yeni bir olay değil birkaç gün önce oldu diyen Ercan Ertaş, “Bu muameleyi yapan arkadaşlara idari soruşturma başlatacağız daha nezaketli olabilirlermiş ama hayvan da bunlara saldırmış kötü muamele yok" diye cevap verdi.

Ertaş, son zamanlarda hayvan hakları üzerinden bir algı yaratılmaya çalışılıyor, hayvan katliamı gibi bir şey söz konusu değil katliam olsa aparat kullanırlar mıydı” dedi.

Belediye Başkanı, "İnanan insanlar hiçbir canlıya eziyet edemez biz ahiret inancı olan insanlarız. Soruşturma da başlatıldı sonucu paylaşacağız. O araçlarla çöp toplanmıyor kenarları açık hayvanlar rahatlıkla nefes alabiliyor içerisinde yemekler suluklar var" ifadesinde bulundu

Çelişkili ifade

Konuşması sırasında şiddet, kötü muamele olmadığını sürekli vurgulayan Ertaş, çalışanlar hakkında soruşturma başlatacaklarını daha sonra da soruşturma başlattıklarını ifade etti.

Ertaş'ın çalışanlar hakkında soruşturma başlattıklarını, aynı zamanda da soruşturma başlatılan çalışanların sabah bir köpeğe müdahale ettiğini söylemesi akıllara işçilerin soruşturma sürecinde nasıl çalıştıkları sorusunu getirdi.

Ertaş bu sorulara, "Sabah mesai öncesi ihbar gelmiş müdahale etmeseler miymiş" gibi kaçamak cevaplar verdi.

'Dünden beri birçok hayvan sever dernek tarafından telefon aldıklarını ve olayın iç yüzünü öğrenince kendilerinden özür dilediklerini ve derneklerin gerçekleri canlı yayına bağlanarak da söyleyeceklerini' ifade eden Ertaş'ın telefonlarına ulaşılamıyor, belediyenin telefon hattı ise kapalı.