Cezaevlerinde tutuklulardan gelen şikâyetler bitmiyor. 72 ayrı cezaevinden gelen şikâyetleri rapor haline getiren CİSST angarya ve kötü muameleye dikkat çekti

Açık cezaevinde fazla mesai uygulaması

Cezaevlerinden gelen şikâyetler, özellikle salgın döneminde artış gösterdi. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), 29 Nisan-12 Mayıs tarihleri arasında 72 farklı cezaevinden gelen şikâyetleri derledi. Raporda bazı cezaevlerinde oruç tutmayan tutuklulara iftar ve sahur dışında yemek verilmediğine dikkat çekildi. Diğer bir şikâyet konusu da açık cezaevlerindeki tutukluların biriken işler nedeniyle uzun mesailerle çalıştırması.

ORTAK ALANLARA İLAÇLAMA YAPILMIYOR

Raporda hapishanelerin kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü barındırdığı belirtilirken şu bilgiler yer aldı: “Mahpuslar yatakların birbirlerine yakın mesafede olduğunu, ortak alanlar ve yemekhanelerde çok fazla mahpusun bir araya gelmek zorunda kaldığını aktarmışlardır.”

Cezaevlerinde kapasite sorununun uzun süredir devam ettiği ve tutukluların bundan dolayı birçok sorun yaşadığı belirtilen raporda, şikâyetler şöyle sıralandı:

► Bazı hapishanelerde mahpusların kullandığı ortak alanlarda ilaçlama yapılmadığı,

► Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının sosyal mesafe kuralına uymadığı,

► Bazı hapishanelerde mahpuslara yönelik kötü muamelenin ve psikolojik baskının arttığı,

► Kapalı hapishaneden açık hapishaneye yeni geçen mahpusların biriken işler sebebiyle uzun mesailerle çalıştırıldıkları belirtilmiştir.”