Açıkça yargı ihlali yapıldı

Ezgi Can CEYLAN

Mersin Akdeniz Belediyesi’nde HDP’li 5 meclis üyesinin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler devam ediyor. Özellikle gözaltılarının bilinçli olarak yapıldığı ve AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak’ın çoğunluğu kazanarak istediği tekliflerin meclisten geçirilmesine yönelik olduğu sıkça konuşuluyor. Gözaltına alınan HDP’li meclis üyelerinden Ali Tanrıverdi yaşanan süreci BirGün’e anlattı. Bugüne kadar 276 kararı meclisten geçirdiklerini aktaran Tanrıverdi, “Son dönemde Belediye Başkanı, seçimin yaklaşması nedeniyle bir takım gerginlik yaratarak bu gerginlik üzerinden siyaset yapmaya başladı” dedi.

Gerginliğin Gültak’ın Diyarbakır Belediyesi ile kardeş belediyecilik teklifi ile başladığını belirten Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Kardeş belediyeciliğine karşı olmadığımızı ancak Diyarbakır’ın kayyum tarafından yönetildiğini ve halkın iradesini temsil etmediğini söyledik. Bu yüzden bunun doğru olmadığını belirttik. Kararı geçiremeyeceğini anlayınca HDP üzerinden söylemlere başladı. Ardından yasada ‘Belediye meclislerinde siyasi kararlar tartışılamaz ve oylanamaz’ denmesine rağmen burada ‘PKK terör örgütü müdür değil midir’ diye oylama yapmak istedi.”

Gültak’ın olağanüstü gündem yaratmaya çalıştığını söyleyen Tanrıverdi, “Hiçbir aciliyeti olmayan gündemle bize geldi. Kafasında geçirmek istediği, kendisine ait kararlar için meclisi toplamak istedi. Ancak kararların geçmeyeceğini anladığında benim de içinde bulunduğum 5 kişilik belediye meclis üyesi ne hikmetse gözetim altına alındı. Mecliste 17 kişi iktidar yanlısı, 21 kişi ise muhalefet ve bağımsız üyeler. 5 kişinin gözaltına alınmasıyla sayı 16’ya düşüyor ve Gültak istediği bütün kararları meclisten geçirebilme yetkisine kavuşuyor. Yargı taraflı diyoruz ama bu kadar açık bir şekilde bu senaryonun izlenmesi ciddi soru işaretleri yarattı” ifadelerini kullandı.