Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde bebekleri ölen Boyraz çifti, yeni doğan ünitesi personeli hakkında “görevi ihmal ve ölüme sebebiyet vermek “ sebebiyle suç duyurusunda…

Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde bebekleri ölen bir çift, hastane yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 6 Temmuz’da 6,5 aylık olarak dünyaya gelen kız bebekleri 1 Ağustos’ta Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi’nde ölen Döndü Boyraz ile eşi Hüseyin Boyraz, suç duyurusu dilekçesini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. Dilekçede; Başhekim Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, hastanenin Yeni Doğan Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilmen ile yeni doğan ünitesi personeli hakkında, “görevi ihmal” ile “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek” suçlarından kamu davası açılması talep edildi. Boyraz çifti  “Personel yetersizse, bu bizim suçumuz değil. Hastane ve devlet yöneticilerinin suçu” dedi.

 

KALİTE SERTİFİKASI VARMIŞ

Uygulamaları ve bebek ölümleriyle gözlerin çevrildiği Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nin ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası’na sahip olduğu ortaya çıktı. Hastanede bir de Kalite Koordinatörlüğü bulunuyor. Hastanenin tüm personeli arasından seçilmiş 35 kişilik eğitimli personel kalite yönetim çalışmaları yapıyor ve uygulamaları denetliyor. Onlarca bebeğin ölmesine yol açan son skandal, hastanenin kalite sertifikasının da, kalite koordinatörlüğünün çalışmalarının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor.

 

KUTU İÇİNDE BEBEK CENAZESİ

Geçen pazartesi günü Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde yaşamını yitiren bir bebeğin cenazesinin kutu içerisinde yakınına teslim edilmesi görüntüleri üzerine de Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada, ölen bebeklerin uygun pusetler ve koşullar içinde yakınlarına teslim edilmesi gerektiği vurgulanıp bu görüntüye sebep olan görevliler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapıldığı belirtildi.

 

‘MAKİNA MÜHENDİSLERİ GÖREVE HAZIR’

Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde ard arda gelen bebek ölümlerini ve hastane koşullarını değerlendirdiklerini belirten Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, hastane ünitelerinin klima ve havalandırma tesisatlarıyla ilgili standartlarının acilen gündeme alınması gerektiğini vurguladı. Enfeksiyonların en çok izlediği yolların başında dış hava yolunun geldiği vurgulanarak, “Hastanelerin iklimlendirilmesi işlerinin uygun şekilde ve ehil insanlarca yapılması esastır” denildi.

Alman Jinekologlar Derneği Onursal Başkanı Dr. İsmet Turanlı da,  yaşanan bebek ölümleriyle ilgili olarak, “Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde de, Zeynep Kamil Hastanesi’nde de on binlerce doğum oluyor. Bu kadar çok doğum olan hastanelerde elbette ki kalite düşer” dedi. Dr. Turanlı, Zekai Tahir Burak ve Zeynep Kamil hastanelerinin doğum, jinekoloji, onkoloji olarak bölünmesini istedi.

 

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ ARAŞTIRIYOR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise, Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde ardı ardına yaşanan bebek ölümlerini incelemeyi sürdürüyor. Birliğin oluşturduğu inceleme kurulu ilk izlenimlerini şöyle açıkladı: “Hastane yetkilileri, hastanelerinde tadilat olması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını, personel, özellikle hemşire sayısında yetersizlik olduğunu vurgulamış ve bu konularda İl Sağlık Müdürlüğü’nden destek istendiğini, Ankara çevresinden hastanelerine sevk edilen prematüre bebek sayısının da fazla olduğu, bunların Ankara’daki altyapısı uygun diğer hastanelere yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. TTB’nin ‘Yenidoğan Yoğun Bakım Birimlerinde Bebek Ölümleri İle İlgili Raporu’nda da  belirtildiği gibi yenidoğan ölümleri, birimlerin  fiziksel olanakları ile ilişkidir. Kapasitenin üstünde hasta nedeni ile bir küvöze 2-3 bebeğin alınması, ventilatuvarın dönüşümlü kullanılması gibi durumlar riski artırıyor. Ankara çevresinden hastaneye sevk edilen bebeklerin düşük doğum ağırlıklı ya da prematüre bebekler olması da önemli bir faktör.

Zekai Tahir Burak Hastanesi’nin yenidoğan biriminde  hemşire sayısında azalma olduğu ve hizmet sunmayı zorlaştırdığı anlaşılıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu’nun hastanede bir haftada 27 bebeğin öldüğü ve hastane enfeksiyonu olduğuna dair değerlendirmeleri önemlidir.”

BAŞAK TURAN - ÖZLEM ZORCAN ANKARA

 

***

Bebek ölümlerine ‘dur de’ çağrısı

Türkİye’nin  ilk bebek sağlığı koruma girişimi olan  ve uzman doktorlar tarafından kurulan, El Bebek Gül Bebek Derneği yöneticileri 28 bebeğin ölümlerinin hastanelerdeki olanak eksikliğinden kaynakladığını belirterek, yeterli kuvöz bulunmadığı için bir kuvöze iki bebek konulması nedeniyle  son derece hassas olan prematüre bebeklerin enfeksiyon kaptığını bildirdi. Bebek ölümlerini durdurmak amacıyla  6 aydır bir bebek hastanesi açmak için var güçleriyle çalıştıklarını işaret eden dernek doktorları, Sağlık Bakanlığı’ndan ve kamuoyundan destek istedi.

Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen prematüre bebek ölümlerinden sonra, hastanelerde çözümlenemeyen sorunlara dikkat çeken El Bebek Gül Bebek Derneği doktorları, yatak sayısı, hemşire eksikliği, hastanedeki sayı yoğunluğu sorunlarına acilen el atılmazsa  bebek ölümlerin artacağına işaret etti. Mecidiyeköy’de bulunan dernek merkezinde konu hakkında basını bilgilendiren  Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülnihal Şarmaz, Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Canan Göztepe ve SEKO üyesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Müşeref Pehlivan, iddia edildiği gibi  bebek ölümlerin erken doğumdan kaynaklanmadığını, tersine gereken önlemler alınmadığı için meydana geldiğini belirtti. Zeynep Kuray