“Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" kitabının yazarı Nedim Şener yargılandığı davada dün savunma yaptı. Nedim Şener,...

“Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" kitabının yazarı Nedim Şener yargılandığı davada dün savunma yaptı. Nedim Şener, "Bu kitap, yalnızca tetikçilerin değil, cinayetin arkasında kim varsa onları ortaya çıkarılmasını sağlayacak gazetecilik çalışmasıdır” dedi
ELÇİN YILDIRAL

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde polisin ve istihbarat birimlerinin ihmal ve hatalarını anlatan “Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” adlı kitabın yazarı ve Milliyet muhabiri Nedim Şener hakkında 6 ayrı ‘suç işlediği’ iddiasıyla 28 yıla kadar hapis cezası istemiyle iki ayrı dava açılmıştı. Şener’e 28 yıl hapis cezası istenirken, Dink’i öldürdüğünü itiraf eden sanık Ogün Samast içinse 20 yıl hapis cezası talep edilmişti. 3 ayrı suçtan 8 yıl hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması dün gerçekleştirildi.
Dink’e suikast düzenleneceği ihbarının yapıldığı dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görevli olan polis memuru Muhittin Zenit, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın suç duyuruları üzerine açılan davanın ilk duruşması dün İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya, sanık Nedim Şener katılırken, suç duyurusunda bulunan emniyet yetkilileri katılmadı.
"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "Kişiler arasındaki haberleşmelerin gizliliğini alenen ifşa etme", "Kurul halindeki çalışan kamu görevlilerine, görevlerinden dolayı hakaret etme" suçlamalarından 8 yıl hapis istemiyle yargılanan Nedim Şener, hakkında iddia edilen üç suçlamayla ilgili ayrı ayrı savunmasını yaptı.

‘KONUŞMALAR DAHA ÖNCE YAYIMLANMIŞTI’
"Kişiler arasındaki haberleşmelerin gizliliğini alenen ifşa etme" suçlamasına ilişkin Şener, kitapta yer alan telefon konuşmalarının kitap yazılmadan aylar önce televizyon ve gazetelerde yayınlandığına dikkat çekerek, konuşmaların internette hala yer aldığını söyledi. "Bu nedenle ihlalden söz etmenin mümkün olmadığını" dile getiren Şener, Radikal Gazetesi'nde yer alan telefon konuşmalarını delil olarak mahkemeye sundu.

‘AÇILMAMIŞ MAHKEME İÇİN YOK Kİ’
"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçunun ise sıfır ihtimal olduğunu belirten Şener,  Ramazan Akyürek ile Muhittin Zenit hakkında açılmış bir davanın bulunmadığının altını çizerek, "Kaldı ki açılmış bir mahkeme varsa gazeteci olarak benim görevim soruşturmadaki gerçekleri ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktır. Bu da basın özgürlüğünün ve halkın haber alma özgürlüğünün gerçekleşmesini sağlamaktır" diye konuştu.

‘AMACIM KURUMLARIN GÜVENİRLİĞİ’
Hakkındaki "Kurul halindeki çalışan kamu görevlilerine, görevlerinden dolayı hakaret etme"  suçuna da yanıt veren gazeteci Şener, kitabın devlet memurlarına hakaret etmek için yazılmadığını belirtti. Şener savunmasında şunları söyledi:
"Bu kitap, devletin kurumlarının güvenirliklerini sağlamaya yardımcı olmak olacaktır. Çünkü buradaki amacım Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vicdanlarında kapanmamış olan Hrant Dink cinayeti ile ilgili gerçekleri ortaya koymaktır.
 Yalnızca tetikçilerin değil, cinayetin arkasındaki kişilerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak gazetecilik çalışmasıdır. Kitabı yazarken,  Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Ramazan Akyürek ile Muhittin Zenit hakkında görevi ihmal nedeniyle hazırlanan rapordan yararlandım.
Hakaret olarak iddia edilen suç bu raporda yer alıyor" dedi.

‘AKYÜREK VE ZENİK SANIK OLABİLİR’

Şikâyette bulunan emniyet görevlilerinin, Dink cinayetinde "görevi ihmal" nedeni ile sanık durumuna düşme ihmali olduğunu hatırlatan Şener, müşteki Akyürek ve Zenit'in şahsi konularını böyle bir şikayete konu ettiğini söyledi.

ŞENER: KİTAP BELGELERE DAYALI
Kitabı, belgelere dayalı olarak yazdığını söyleyen Nedim Şener, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Ramazan Akyürek'in Dink cinayeti ile ilgili araştırma yapan Mülkiye Müfettişi Akif İkbal'i yanılttığına dair bilgi içeren raporlarından ve aynı zamanda Trabzon ve Rizede'ki   mahkeme dosyaları, esas olarak da Dink cinayeti dsanıklarının yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasından yararlanarak oluşturduğunu kaydetti.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE SORULACAK
Sanık Avukatı Yücel Döşemeci ise 2.000 sayfalık dava dosyanın, 350 sayfalık kitap haline getirildiğini belirterek, Nedim Şener'in beraatını talep etti. Mahkeme, Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Mülkiye Müfettişi Akif İkbal'in raporlarının istenilmesine, ayrıca iddia edilen suçların Basın Kanunu ve TCK ile örtüştüğü gerekçesiyle sanığın hangi yasaya göre yargılanacağının belirlenmesi için Anayasa Mahkemesi'ne yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Buna göre Şener'in, Basın Kanuna göre beraat ihtimali söz konusu.     

İŞİMİZ KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEK’
Duruşma sonrası basına konuşan Sedat Ergin, Nedim Şener'in görevini yaptığını belirterek,  gazetecinin görevinin de devletin kusurlarını tespit ederek, kamuoyuna duyurmak olduğunu söyledi.
Nedim Şener'e aynı kitaptan dolayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de 20 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. Bu davanın ilk duruşması ise 26 Haziran'da görülecek.