Suruç’ta katledilenler düzenlenen kitlesel törenlerle yurdun farklı yerlerinde toprağa verildi. Yapılan yürüyüşlerde ‘Hesabı sorulacak’ denilirken, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” sloganı atıldı

Acısı hep taze kalacak

Zeynep Kuray- Gamze Güner- Uğur Şahin- Haber Merkezi

Urfa Suruç’ta 20 Temmuz Pazartesi günü IŞİD’le bağlantılı kişilerin intihar saldırısıyla katledilen 31 yurttaş dün İstanbul, Bursa, Hakkari, Trabzon, Ordu, Van, Dersim ve Elazığ’daki kitlesel cenaze törenleriyle toprağa verildi. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri için düzenlenen törenlere, hayatını kaybedenlerin aileleri, mücadele arkadaşları, milletvekilleri ile siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

İSTANBUL'DA 7 CENAZE

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Ece Dinç, Nazegün Boyraz, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız, İsmet Şeker, Duygu Tuna ve Polen Ünlü’nün cenazeleri İstanbul’da uğurlandı.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi ve HDP Beşiktaş Gençlik örgütü üyesi Büşra Mete’nin cenazesi planlanandan bir gün önce, geçtiğimiz gün gece yarısı defnedildi. Mete ve Suruç’ta katledilen bir diğer genç Fikriye Ece Dinç için dün yürüyüş düzenlendi.

POLİS TACİZ ETTİ

Fikriye Ece Dinç’in cenazesi dün öğle saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin önünden başlayan yürüyüşle Üsküdar’daki Karaca Ahmet Mezarlığı’na defnedildi. Yürüyüş boyunca “Miran’dan Ece’ye yürüyoruz devrime” ve “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganları atıldı. Karaca Ahmet Mezarlığı’na giriş sırasında ise Dinç Ailesi’nin isteği üzerine bayrak ve flamalar indirildi, slogan atılmadı. Defin işleminin ardından kitle mezarlığın dışına doğru harekete geçti. Bu sırada mezarlıktan çıkanlarla polis arasında cami bahçesinde kısa süreli tartışma yaşandı. Gruptakiler polisin kendilerine küfür ettiğini ifade etti. Burada Basına açıklama yapan Yüksekdağ, “Bıraksınlar bu halk kendi evlatlarına sahip çıksın, gölge etmesinler, biz bu siyasi iktidardan başka hiçbir şey beklemiyoruz. Ama insanlık değerlerini yerlere düşürmekten, insanlık değerleriyle oynamaktan vazgeçsinler” dedi.

YAN YANA YATACAKLAR

Patlamada katledilen Hatice Ezgi Saadet ve Polen Ünlü ise Ümraniye’de yan yana uğurlandı. Sadet ve Ünlü’nün cenazeleri Çırçır Mezarlığı’nda toprağa verildi. Her ikisi de 20 yaşında olan Polen ve Ezgi, patlama olduğunda yan yanaydılar. Aileleri, iki arkadaşın yan yana gömülmesine karar verdi. İki gencin cenazesi kadınlar tarafından taşındı

REKTÖR, SAHİP ÇIKTI

Öte yandan Hatice Ezgi Sadet’in öğrencisi olduğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız ulusal gazetelere baş sağlığı ilanı verdi. Karayağız ilanda katliamı lanetlediğini vurguladı.
Geçen akşam cenazeleri Gazi Cemevi’ne getirilen Cemil Yıldız ve İsmet Şeker, dün Gazi Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. Törene, Yıldız ve Şeker’in aile ve dostlarının yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ da katıldı.

Nazegül Boyraz’ın cenazesi ise geçtiğimiz gün Maltepe’ye bağlı Gülsuyu Mahallesi’ne getirildi. Boyraz dün Maltepe Cemevi önünde sevenleri tarafından uğurlandı.

‘O BENİM YOLDAŞIMDI’

Çağdaş Aydın’ın cenazesi ise memleketi Dersim’e götürüldü. Dersim esnafı kepenk kapatırken, Aydın için dün ildeki Seyit Rıza Meydanı’nda yürüyüş düzenlendi. Temsilen eline bir oyuncak alan Çağdaş Aydın’ın dayısı Ali Ekber Uçar, “Çağdaş şu anda sonsuzluğa yürüyor. Bunun hesabını soracağız” diye haykırdı. Baba Fatih Aydın da “O benim aynı zamanda yoldaşımdı, Patlamada ben de yanındaydım ama Çağdaş beni solladı, ben olmalıydım” dedi. Yürüyüşün ardından Ovacık’taki Güneykonak köyüne götürülen Çağdaş Aydın’ın cenazesi toprağa verildi.

KÜRTÇE VE TÜRKÇE AĞITLAR

Geçen gün Konvoy eşliğinde cenazesi Elazığ’a getirilen Cebrail Günebakan, Kolukan köyünde uğurlandı. Yürüyüş esnasında Günebakan’ın yakınları ve kardeşleri sinir krizi geçirdi. Karakoçan ilçe meydanında cenaze aracına koyulan Günebakan’ın cenazesi, konvoy eşliğinde Doğanoğlu köyüne götürüldü. Elazığ’ın Karakoçan ilçesinin Doğanoğlu köyü mezarlığında kılınan cenaze namazı sonrası Cebrail Günebakan toprağa verildi. Günebakan’ın annesi Haskar Günebakan tabuta sarılarak Kürtçe ve Türkçe ağıtlar yaktı, “Seni benden alan Allah’tan bulsun” dedi.

‘OLAY ÇIKMASIN’ DİYE!

Devrimci Trabzonsporlular grubu üyesi Koray Çapoğlu da dün Trabzon’un Of ilçesi’nde uğurlandı. 32 yaşındaki Çapoğlu’nun cenazesi, “marjinal grupların katılabileceği ve olay çıkacağı” gibi bir gerekçeyle saat 07.20’de toprağa verildi.

Ferdane Kılıç ve Nartan Kılıç’ın cenazeleri ise memleketleri Bursa’daki Hamitler Kent Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Geçen gün cenazesi memleketi Van’a götürülen Yunus Emre Şen için ise dün Belediye Garı önünde tören düzenlendi. Şen, ardından Yenimahalle şehitliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Cenazesi Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne götürülen Süleyman Aksu için de Kışla Camisi ve Orman Mahallesi’nde düzenlenen tören düzenlendi, ardından Aksu toprağa verildi.