Açlık grevindeki Nestle işçileri süresiz greve hazırlanıyor!

SAMET ARSLAN

Dönüşümlü olarak 297 gündür açlık grevini sürdüren Nestle’nin Bursa fabrikasındaki işçiler, işten çıkartılanların tümü geri alınıncaya kadar eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını bildirerek, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyor.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarlar Odası, Kimya Mühendisleri Odası,  Ziraat Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası Bursa şubeleri, Bursa Tabip Odası, KESK Bursa Şubeler Platformu, Nilüfer Kent Konseyi, Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şubesi bir basın açıklaması yaparak Nestle işçileri ile dayanışmalarını dile getirdi.

Basın açıklaması sırasında açlık grevindeki üç emekçi, nöbeti arkadaşlarına devretti. “Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” ve “Kaybettiğinizde Değil Vazgeçtiğinizde Yenilirsiniz” yazılı çadırda süren eylemle ilgili basın açıklamasını Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri Suat Karlıkaya okudu. İşten çıkartılan 23 emekçinin tümü işe geri dönünceye kadar eylemin süreceğini belirten Karlıkaya, “Arkadaşlar şunu söylüyor; ‘Bizi kıdemsiz, ihbarsız tazminatsız işten çıkartırken kimse bize sormadı, ama içeriye girip girmemek bizim rızamızla olacaktır. Parayla temizlenecek onurumuz yok.’  Bu dönüşü olmayan bir yol, herkes bilsin ki mücadele kazanana dek devam edecek” dedi.

'SÜRESİZ AÇLIK GREVİNE GİDECEĞİZ'
Eylemdeki emekçiler de taleplerini şöyle dile getirdi:

Serkan Yücel: İşverenimizden, onların istediği gibi dokuzumuzun değil 23’ümüzün de işe geri alınmasını istiyoruz. Bu bir hataydı, onlar da hatayı gördüler hem fabrika müdürü hem İstanbul Personel Müdürü’nü görevden aldılar. ‘Ya hep beraber ya hiçbirimiz’ dedik. Sonuna kadar bu şekilde devam etmeyi düşünüyoruz.

Erol Şaşı: Yerel yöneticilerin yaptığı hata Nestle yönetimini kapsamamaktadır. Sözleşme sürecinde çıkartılmamız yanlıştı. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Onların ne dediği değil, bizim ne dediğimiz geçerlidir. Birbirimizi asla bırakmayacağız, satmayacağız herkes böyle bilsin. Bölüneceğimizi düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bölecek tekliflerle gelmesinler. Bizim istediğimiz belli, hepimiz işimizi geri istiyoruz. Çarşamba günü hepimiz süresiz açlık grevine gireceğiz. Söylediğimiz her şey ciddidir, herkes böyle bilsin şakamız yok.

Levent Tosun: 28 işçi çıkarılmıştı, 5 arkadaşımız bırakmak zorunda kaldı 23 kişi kaldık. Bu 23 kişiden de dokuzunun işe geri alınması kabul edildi. Geri kalan 14’üne ‘bütün yasal haklarınızı, tazminatınızı veririz’ dedi Nestle. Fakat ’Neden dokuz?’ diye sorduğumuzda hiçbir cevap veremiyorlar. Hepimizin mahkemeler karşısında suçsuzluğu kabul edildi. Biz Nestle yönetiminin uyguladığı ayrımcılığı kabul etmedik ve ‘ya hepimiz içeri gireriz ya da hepimiz burada sonuna kadar direnmeye devam ederiz’ dedik.