Adaların silahsızlanması talebine Atina’dan tepki

Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, 'Yunanistan'ın Ege'de silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal ettiği' yönündeki açıklamasına Atina'dan yanıt geldi. "Türk yetkililerin Ege adalarının statüsüyle ilgili yeniden gündeme getirdiği suçlamaları tümüyle reddediyoruz" diyen Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannou, "Bu suçlamalar uluslararası hukukun temel prensipleriyle bağdaşmadığı gibi basit mantığın da dışına çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da yayın yapan Kathimerini gazetesinin aktardığına göre, Türkiye'nin Ege Denizi’ndeki adaları silahsızlandırma yönündeki talebini reddeden Atina'nın bu konuda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup gönderdiğini söyleyen Papaioannou, "Yunanistan'ın konuyla ilgili pozisyonu defalarca ve kamuoyuna açık biçimde ifade edildi” açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu, katıldığı TRT Haber yayınında, 'Yunanistan'ın Ege'de silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal ettiği için' Birleşmiş Milletler'e (BM) iki mektup gönderildiğini söylemiş, bu adaların Lozan ve Paris Barış Anlaşmalarıyla Yunanistan'a silahsızlandırılma şartıyla verildiğini vurgulayarak, Atina'nın 1960'lı yıllarda bunu ihlal etmeye başladığını dile getirmişti. Çavuşoğlu, “Söz konusu adalar, Lozan ve Paris anlaşması ile Yunanistan’a silahsızlandırma şartıyla verilmiştir. Yunanistan, bu anlaşmaları ihlal ediyor. Yunanistan bundan vazgeçmezse, bu adaların egemenliği tartışılır. Gerekirse son uyarılarımızı yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.