Adalet aranıyor!
Hasta tutuklu yakınlarının Adalet Nöbeti bir yılı geride bıraktı. (Fotoğraf: MA)

Kayhan AYHAN

Ülkede yaşanan adaletsizliklere her gün bir yenisi eklenirken, hukuksuz kararlara karşı mücadele de sürüyor. Hasta tutuklu ailelerinden, gezi ailelerine kadar herkesin talebi ise ortak: çığlıklarının duyulması.

Hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması talebiyle 16 Kasım 2021’de Diyarbakır’da Adalet Nöbeti başlatan aileler bir yılı geride bıraktı. Ankara’da hem Meclis çatısı altında olan hem de dışındaki partileri ve demokratik kitle örgütlerini ziyaret eden aileler bir sonuç alamadı. Meclis Başkanı, Adalet Bakanı ve birçok siyasi parti temsilcisi ailelere söz vermesine rağmen konuyu gündemlerine almadı. Adalet Nöbeti’ni Diyarbakır Adliyesi, Adli Tıp Kurumu (ATK) ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde sürdüren tutuklu yakınları, talepleri yerine getirilene kadar eylemlerini sürdürecek.

Hasta tutuklu Abdulselam Güler’in kardeşi İnci Güler, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un kendilerine “Meclis açılınca hasta tutuklular için bir düzenleme yapacağız” yönünde söz verdiğini belirterek, "Ancak Meclisin açılmasının üzerinden bir aydan fazla geçmesine rağmen hasta tutukluların durumu gündeme getirmedi. Bir yıldır sokaklarda adalet çığlıklarımızı siyasi partiler dahi kimse duymuyor” dedi.

‘CENAZELER ÇIKMASIN’

Bir yıldır Adalet Nöbeti’ni sürdüren ağır hasta tutuklu Hamdusena Ada’nın kardeşi Reşahat Ada ise, "Bizim bir yıldır tek isteğimiz ve talebimiz cezaevlerinde cenazeler çıkmasın. Hasta tutuklular için bir çözüm bulana kadar adalet eylemimizi durdurmayacağız" diye konuştu.

ŞENYAŞAR AİLESİ

Urfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti de 617’nci günü geride bıraktı.

DEDEOĞULLARI AİLESİ

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021’de Mehmet Altun tarafından ırkçı saldırıda katledilen Dedeoğulları ailesinin yakınları, yaşanan katliamın bağlantılarının ortaya çıkarılmaması, adil yargılamanın olmaması ve hukuksuzlukların son bulmaması halinde adalet nöbeti başlatacaklarını duyurdu. Mehmet Altun’un yargılanmasına yarın 17 Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

GEZİ NÖBETİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı odalar, Gezi Davası’nda Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’a verilen cezalara tepki olarak Mimarlar Odası Ankara Şubesi önünde başlattığı ve 200’üncü günü geride bırakan Adalet Nöbeti sürüyor.

AVUKATLARIN EYLEMİ

Avukatlar da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde önünde yaşanan adaletsizliktlere dikkat çekmek için her hafta ‘Adalet Nöbeti’ tutuyor.