Adalet arayışında 200’üncü gün

Dilan Esen

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşini ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Şanlıurfa Adliyesi önünde tuttuğu nöbetin bugün 200’üncü günü. Urfa Suruç’taki saldırı sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olay hakkında başlatılan soruşturma ikiye bölündü. Şenyaşarların işyerinde yaşanan olaya ilişkin davada, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis, AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız’a ise haksız tahrik indirimi uygulanarak 18 yıl hapis cezası verildi. Hastanede yaşananlara ilişkin soruşturma aşamasındaki dosyada ise gizlilik kararı bulunurken dosya savcısı aylardır Şenyaşar ailesi ile görüşmüyor.

Şenyaşar ailesi, savcıyla görüşme isteklerinin reddedilmesinin ardından 200 gün önce Şanlıurfa Adliyesi önünde adalet nöbetine başladı. 200 gün boyunca Şenyaşar ailesi gözaltına alındı, darp edildi, aileye defalarca para cezası kesildi. Dünyaya duyurdukları seslerini, her gün önünde bekledikleri adliyenin içindeki savcıya duyuramadıklarını söyleyen Ferit Şenyaşar, “Savcılar ne yazık ki bu talebimizi görmüyor, bize kulaklarını tıkamış durumdalar” dedi. Adalet nöbetini, bugün 200 avukatla beraber tutacaklarını ve savcıdan tekrar görüşme talep edeceklerini dile getiren Şenyaşar, şunları aktardı: “Avukatlarımızla birlikte başsavcıya gidip ‘Hastane olayı ne zaman davaya dönüşecek’ diye soracağız. Şanlıurfa Valisi, Suruç Kaymakamı olayın tanığıdır. Eski savcı kendi ağzıyla 23 kişiyi tespit ettiğini kendi ağzıyla söyledi.”

“Başsavcı haklı davamızdan kaçmayıp odasında bulunsun” diyen Şenyaşar, “Umarım adaleti sağlayacak cevabı alırız. Annemin dayanacak gücü kalmadı ama evde oturmayı da kabul etmiyor” diye konuştu.

HSK’YE BAŞVURACAKLAR

Ailenin avukatlarından Bülent Duran ise nöbeti aile ve çok sayıda avukatla birlikte tutacaklarını ifade etti. Duran, şunları söyledi: “Savcıyla görüşme talebimiz olacak. Kaygılarımız çok fazla ısrarla bu soruşturma bir adım öteye götürülmüyor. Önümüzdeki hafta Ankara’ya gideceğiz. HSK’ye savcılara yönelik soruşturma açılmasına yönelik talebimiz olacak. Görevi ihmal ediyorlar, görevlerini yapmıyorlar. Bu bir suçtur. Anayasal görevlerini yapmıyorlar. Gerçekten tehlikeli bir durum. Linç ederek insanları öldüreceksiniz ama yargılanmayacaksınız.”