Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlere ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 351 kişinin tutuklandığını belirtti.

Kaynak: AA
Adalet Bakan Tunç'tan deprem soruşturmaları açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem soruşturmaları kapsamında 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 351 kişinin tutuklandığını söyledi.

Tunç, çeşitli programlara katılmak üzere Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adıyaman'da valiliği ziyaret etti.

Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Covid-19 iznindeki hükümlülerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi ve deprem bölgesine ilişkin devam eden soruşturmalara ilişkin bilgi verdi.

Deprem bölgesine ilişkin açıklamalarda bulunan Tunç, deprem soruşturmalarının devam ettiğini, binalardaki incelemeler ve karot örneklerinin alınmasına yönelik çalışma yapıldığını anlatarak, "Hasar tespitleri ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken diğer yandan da cezai soruşturmalar devam etti. Bu anlamda da 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 kişi tutuklandı. Soruşturmalar devam ediyor" bilgisini paylaştı.

Deprem bölgesindeki adli hizmetlerin aksamaması için önemli tedbirler aldıklarını dile getiren Bakan Tunç "Önümüzdeki günlerde de yine hakimler ve savcılar yaz kararnamesi kapsamında deprem bölgesinde hakim, savcı takviyesini gerçekleştirerek buradaki gerek cezai soruşturmaların gerekse idari, hukuki, yargıyla ilgili konuların gecikmeden karara bağlanması hususunda gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz. Deprem bölgesinde olan illerimizde 131 yeni mahkeme kurduk, 2 adli yargı istinaf mahkemesi kurduk ve bu mahkemelerle hem istinaf süreci hem yerel mahkemeler anlamında kararların hızlı şekilde verilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

15 ADALET SARAYININ YIKIMINA KARAR VERİLDİ

Deprem bölgesinde hasar gören cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin başka illere nakledildiğini dile getiren Bakan Tunç, 15 adalet sarayının, adalet binasının ağır hasarlı olması nedeniyle yıkımına karar verildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Bir adalet binamız orta hasarlıydı onun çalışmaları devam ediyor. 48 binamız az hasarlıydı, 43 binamız da hasarsızdı. Az hasarlı binalarımızın tamamını süratli şekilde tadilatlarını gerçekleştirerek adalet hizmetlerinin aksamadan yürütülmesini sağladık. Adalet Bakanlığı olarak bugüne kadar depremden etkilenen illerimize 500 milyona yakın ödenek aktardık."

30 MİLYONLUK ÖDENEKLE TADİLATI YAPILDI

Adıyaman Adliyesi'nin depremden az hasar aldığını anlatan Bakan Tunç, bu binanın 30 milyon liralık ödenekle tadilatının yapıldığını kaydetti. Bakan Tunç, depremde ağır hasar alan Besni Adliyesi'nin yeniden inşa edileceğini ifade etti.