Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni yargı paketinde bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin adının değiştirileceğini açıkladı. Bozdağ, "Bölge Adliye Mahkemeleri’nin adı Adli İstinaf Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemeleri’nin adı da İdari İstinaf Mahkemesi olarak değiştirilecektir. 'İstinafa gidiyoruz' dediğimizde şimdi gerçekten istinafa gidilecek" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: İstinaf mahkemelerinin adını değiştiriyoruz
Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat'ta Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda yeni yargı paketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, istinaf mahkemelerinin adının değiştirileceğini açıklayarak, “Bölge Adliye Mahkemeleri’nin adı Adli İstinaf Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemeleri’nin adı da İdari İstinaf Mahkemesi olarak değiştirilecektir” diye konuştu.

Bozdağ, istinafın uygulamadan kaynaklı sorunlarını bildiklerini söyleyerek, "Zaten kanunda 'istinaf kanunu yolu' deniyor ve istinafın saygınlığına uygun bir isimle onu nitelendirmeyi uygun görüyoruz. Bu yargı paketinde, Bölge Adliye Mahkemelerinin adı Adli İstinaf Mahkemesi; Bölge İdare Mahkemelerinin adı da İdari İstinaf Mahkemesi olarak değiştirilecektir. 'İstinafa gidiyoruz' dediğimizde şimdi gerçekten istinafa gidilecek. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

İstinafın Avrupa'da nasılsa Türkiye'de de aynı olması gerektiğini ifade eden Bozdağ, “Avrupa'da güçlü bir istinaf işliyor ve biz de ülkemizde güçlü bir istinafı işletme konusunda kararlıyız” dedi.

İstinafı temyiz mahkemesine dönüştürecek, istinaftan temyize gidecek, gitmeyen konuları temyize götürecek veya istinafı atlayarak atlamalı temyizi çoğaltacak uygulamalardan yana olmadıklarına belirten Bozdağ, “Bazı konularda konuşanlar, falan bize gelsin, şu dava bize gelsin, şu istinaftan sonra temyiz olsun ya da bunlar atlamalı temyizle bize gelsin değerlendirmeleri yapıyor. Buradan çok net şekilde ifade etmek isterim ki bu istinafı öve öve boğmak demektir” dedi.

TEMYİZ SÜRELERİNDE TEKLEŞTİRME

Bozdağ, yeni yargı paketiyle temyiz sürelerine ilişkin tekleştirme yapılacağına dikkat çeken Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir tanesi de yargıda büyük kargaşaya yol açan süreler meselesini tekleştirme adımıdır. İş mahkemesinde ayrı temyiz süresi, hukuk mahkemesinde ayrı, cezada ayrı, şurada ayrı temyiz süresi, bir sürü kargaşa. Hem hakim ve savcılarımız için büyük bir zorluk hem kalem için büyük bir zorluk hem avukatlarımız için büyük bir zorluk hem vatandaşlarımız için büyük bir zorluk. Pek çok da hak kaybına yol açan bu uygulamayı kaldırıyor, süreleri tekleştiriyor, bütün mahkeme kararlarına iki hafta temyiz ve istinaf süresi koyuyor, temyiz ve istinafın da tebliğ ile başlaması halini yeni yasayla inşallah parlamentomuz yasalaştırdığında uygulamaya koymuş olacağız. İki hafta doğru bir iş mi? Ya doğru bir iş. Tebliğden itibaren başlayacak. Bunun da son derece önemli bir adım olduğunu, sürelerdeki birliği sağladığımızı ve bu birliğin hukuk devletine olan inancı da güçlendireceğini hem savcılarımızı, hakimlerimizi, avukatlarımızı hem de vatandaşlarımızı çok memnun edeceğine yürekten inanıyorum. Şimdiden hayırlı olsun.”

(AA)