Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağının kaldırıldığını açıkladı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. AA’nın geçtiği bilgiye göre, bakan Gül, Öcalan’la ilgili “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi. Basın mensuplarına konuşan Gül, şunları söyledi: “İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Urfa’ya gidildi. […]

Adalet Bakanı: Öcalan’la görüşme yasağı kaldırıldı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağının kaldırıldığını açıkladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

AA’nın geçtiği bilgiye göre, bakan Gül, Öcalan’la ilgili “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

Basın mensuplarına konuşan Gül, şunları söyledi: “İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Urfa’ya gidildi. Yine birçok cezaevine, İmralı’ya da gidildi. Orayı da ziyaret ettiler. Dolayısıyla; tüm cezaevlerinde, ilgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Bunlarla ilgili genel itibariyle daha önceki ziyaretlerde olumlu gelişmeler olduğunu ifade ettiler. Biz, işkence, kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla yola çıkmış; özgürlükçü, demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Dolayısıyla bu konudaki eleştiri ya da önerileri dikkatle takip edeceğiz. Görüşme, İmralı ziyareti oldu.”

Öte yandan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin 7 Mayıs Salı günü İmralı Cezaevi’ni denetlediği öğrenildi.

ÖCALAN’IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre, Öcalan’ın avukatlarından Asrın Hukuk Bürosu üyesi avukat İbrahim Bilmez, açıklama yaptı. Bilmez, “Bugüne kadar yaptığımız başvurulara ne olumlu, ne de olumsuz yanıt verilmedi. Ama müvekkilimizle görüşme taleplerine yanıt verilmediği için bugüne kadar taleplerimiz zimmi olarak reddedilmiş oldu” dedi. 

HDP’DEN AÇIKLAMA

Artı Gerçek‘e konuşan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Bakan’ın açıklamasının, iki hafta önce avukatlara tebliğ edilen bir durum olduğunu söyledi. Avukatların, görüş yasağının mahkemece kaldırılmasının ardından iki hafta önce görüşe gittiğini hatırlatan Kurtulan, ancak sonrasında yapılan başvuruya hâlâ yanıt verilmediğini vurguladı. Görüşmelerin rutin hale gelmesi gerektiğini dile getiren Kurtulan, açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin de buna bağlı olduğuna işaret etti. 

Kurtulan, “Yasağın bir kereliğine kalktığı gibi bir anlam yok. Avukatların İmralı’ya gitmesi önünde bir engel yok. Ama o zaman avukatlar niye gidemiyor, ne bekleniyor? 7 tabut çıktı, yetmez mi? Binlerce insanın hayatı söz konusu. 15 gün önce avukat görüşü gerçekleşti, ikinci adım hâlâ gelmiyor. Avukat-aile görüşünün yapılabilmesi, mektup alıp gönderebilmesi, gazete alabilmesi yani tüm haklarından yararlanabilmesi gerekiyor. Ve bu özel bir lütuf olarak görülmemeli. Açlık grevciler adına ben bir şey diyemem ama görüşmelerin rutin hale gelmesiyle biteceğini biliyoruz” diye konuştu.