CHP’li Bülbül’ün çok sayıda sorusuna Adalet Bakanlığı’ndan, “Bilmiyoruz” yanıtı geldi. Ruhsatlı avukatlar, Cumhurbaşkanı’na hakaret ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet soruları yanıtsız kaldı.

Adalet Bakanı yargıdan bihaber
Fotoğraf: AA

BirGün/ANKARA

TBMM Adalet Komisyonu üyesi ve CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün önergelerinden ilki, avukatlar hakkında oldu. Bülbül, 17 Şubat’ta Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, “baroya bağlı olan ve olmayan, kamuda çalışan, bağlı çalışan, BağKur’lu olarak çalışan ve stajyer avukat sayısını” sordu. Bakan Bozdağ, 15 gün içinde yanıtlaması gereken önergeye, dokuz ay sonra yanıt verebildi. Bakan Bozdağ’ın yanıtında, ruhsatlı avukatların sayısının bile bilinmediği, “Bakanlığımız kayıtları incelendiğinde soru önergesine konu edilen hususlarda istenilen ayrıntıda istatistiki veri bulunmadığı anlaşılmıştır” cümlesiyle itiraf edildi. Bakanlıkta verisi olmayan bir diğer bilgi, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan açılan soruşturmalar oldu.

Bülbül’ün 18 Mayıs 2021’de bir önceki Bakan Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt, bir yıldan daha uzun bir süre sonra, bu yıl 24 Kasım’da mevcut Bakan Bozdağ imzasıyla geldi. Bülbül’ün verilere ilişkin önergesine Bozdağ, şu yanıtı verdi: “…Adli istatistikler sanık ve suç esas alınarak derlenmektedir. Bu çerçevede istenilen ayrıntıda bilgi sunulamamaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun Cumhurbaşkanına hakaret kenar başlıklı 299. Maddesi ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun ilgili maddelerinde açılan ve karara bağlanan davalardaki suç ve karar sayılarına ait istatistiklere Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün sitesinden ulaşılması mümkün olacaktır.”

17 ÖNERGEDEN 2’SİNE YANIT

Bakanlığın yetersiz yanıtlarına tepki gösteren CHP’li Bülbül, hiç yanıtlanmayan önergelere de dikkati çekti. Adalet Bakanı’na yönelttiği önergelerde talep ettiği hiçbir cevabın kendisi ile paylaşılmadığını anlatan Bülbül, şunları söyledi:

“Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şimdiye kadar verdiğim 17 soru önergesinin sadece ikisini yanıtladı. Onlardan biri ellerinde avukat sayılarıyla ilgili veri olmadığına dair yanıt. Böyle bir skandal olamaz. Bir ülkenin Adalet Bakanlığında, adaletin üç ayağından biri olan savunmanın nasıl olur da verisi bulunamaz? Diğer yanıtsız yanıt ise Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan açılan ve 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan soruşturmalarla ilgili. Ülkenin hukukundan, yargısından, avukatından bihaber Adalet Bakanı olamaz. Bozdağ’ın o koltukta oturması, şu yanıtlardan sonra abesle iştigaldir.”