Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nda değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle ilgili “Ortaya çıkan hadiseler ve bu hadiseler nedeniyle verilen kararlar, insanımızın vicdanını sızlatmaktadır. Adalet Bakanı olarak bu kararlar benim de vicdanımı rahatsız etmektedir” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı yargıyı eleştirdi: Bu kararlar benim de vicdanımı rahatsız ediyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Buradan Yargıtay’ın değerli başkanı ve dairelerimizin değerli başkan ve üyelerine çağrıda bulunuyorum, iyi hal indirimindeki yaşanan sıkıntıları ancak Yargıtayımızın ortaya koyacağı içtihatlarla sağlıklı bir zemine oturtabiliriz" dedi. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle ilgili verilen kararlara ilişkin konuşan Bozdağ, “Ortaya çıkan hadiseler ve bu hadiseler nedeniyle verilen kararlar, insanımızın vicdanını sızlatmaktadır. Adalet Bakanı olarak bu kararlar benim de vicdanımı rahatsız etmektedir” dedi.

Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Başkanı Öznur Çalık ve Komisyon üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, komisyonun, uzun bir çalışma sonrasında Meclis, Adalet Bakanlığı ve diğer kurumlar için yol gösterici bir rapor hazırladığını söyledi. Raporun, Adalet Bakanlığının çalışmalarında dikkate alınacağını bildiren Bozdağ, kadına yönelik şiddetle mücadelenin, Bakanlığın birinci ve değişmez gündemi olduğunu söyledi. Bazı yasaların değiştirilmesiyle kadına yönelik şiddetle mücadelede mesafe alınamayacağına, uygulamanın da yasal değişikliklerle uyumlu olması gerektiğine dikkati çeken Bozdağ, cezaların caydırıcılığının, toplumun bütün kesimleri tarafından fark edilmesinin de önemli olduğunu dile getirdi.

‘SADECE KANUNLAR BU MESELEYİ ÇÖZMEYE YETMEZ’

Bozdağ, yargı görevi yapanlara büyük görevler düştüğünü, sadece kanunların bu meseleyi çözmeye yetmeyeceğini söyledi. Uygulayıcıların, kanunlarda yansıyan iradeyi kararlarına yansıtmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Bozdağ, ilk derece mahkemelerinde verilen eksik ya da yanlış kararların, istinaf mahkemeleri tarafından ikinci defa yargılanmasının yapıldığını anımsattı. Buradaki bir eksikliğin de Yargıtay tarafından inceleneceğini aktaran Bozdağ, şöyle devam etti:

"Hukukun, kendi içerisindeki yanlışları düzeltecek yeteri kadar mekanizması vardır. Eğer bu mekanizmalar sağlıklı işlerse hiçbir yanlışlık hayat bulamaz. Bu işleyişlerde aksamalar olursa yanlışlıklar hayat bulabilir. Türk Ceza Kanunu'nun, halk arasında 'iyi hal' diye bilinen takdiri indirim sebeplerinin uygulanması, toplumumuzda infiale yol açmaktadır. Ortaya çıkan hadiseler ve bu hadiseler nedeniyle verilen kararlar, insanımızın vicdanını sızlatmaktadır. Adalet Bakanı olarak bu kararlar benim de vicdanımı rahatsız etmektedir."

‘HİÇBİR GEREKÇE BENİ BUNA İKNA EDEMEZ’

Boşandığı eşi ve kız kardeşini, iki yakınını birden öldüren bir kişiye, iyi hal indirimi uygulanmasını anlamakta zorlandığını dile getiren Bakan Bozdağ, "Hiçbir gerekçe beni buna ikna edemez. İki can gitmiş, iki kişiyi kısa aralıklarla öldürmüş, hangi iyi niyet, hangi iyi hal var onu gerçekten mahkemenin, kararlarının gerekçelerinde bunu izah etmesinde fayda vardır. Gördüğüm kadarıyla ortaya çıkan kararlarda burada da ciddi eksiklikler var. Umarız ki dileriz ki bu konu uygulayıcılar tarafından da ciddi şekilde ele alınabilir" diye konuştu.

Sadece yasal değişikliklerle mesafe alınmasının zor olduğunun altını çizen Bakan Bozdağ, uygulayıcıların da değişikliklerle uyumlu kararlar tesis etmesine ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

AA