Adalet Bakanlığı’nın Hukuk Fakültesi mezunları için yeni bir sınav sistemine hazırlanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu ay açıklanması beklenen yeni sınav sistemi, AKP’nin yargıdaki kadrolaşma hamlelerini kolaylaştıracağı eleştirilerine neden oldu. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, yaptığı açıklamada, öncelikli olanın sınav değil avukatların haklarının iyileştirilmesi olduğunu belirtti. Avukat Turgut Kazan, “Sınavı yapması gereken Adalet Bakanlığı değil […]

Adalet Bakanlığı avukat adaylarına müdahale ediyor: Sınav dayatması

Adalet Bakanlığı’nın Hukuk Fakültesi mezunları için yeni bir sınav sistemine hazırlanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu ay açıklanması beklenen yeni sınav sistemi, AKP’nin yargıdaki kadrolaşma hamlelerini kolaylaştıracağı eleştirilerine neden oldu.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, yaptığı açıklamada, öncelikli olanın sınav değil avukatların haklarının iyileştirilmesi olduğunu belirtti. Avukat Turgut Kazan, “Sınavı yapması gereken Adalet Bakanlığı değil objektif ölçüleri gözetecek olan Türkiye Barolar Birliği’dir” dedi.

ÖSYM SINAV YAPIYOR

Adalet Bakanlığı’nın “yargı reformu” adı altında hazırlandığı yeni sınav sistemine göre, hukuk fakültesini bitirdikten sonra avukat, hâkim, savcı ya da noter olmak isteyenler zorunlu bir baraj sınavına girecek. ÖSYM’nin yapacağı bu sınavda baraj puanının 70 kabul edileceği, sınavın bir “devlet yeterlilik sınavı” olacağı ve sınavı geçemeyenlerin kamuda görev alacağı aktarılan bilgiler arasında.

Adalet Bakanlığı’nın avukatlara sınav yapmasına karşı çıkan isimlerden biri avukat Turgut Kazan oldu. Avukat Kazan, BirGün’e yaptığı açıklamada, avukatlık sınavını bakanlığın değil Türkiye Barolar Birliği’nin yapması gerektiğini söyledi.

‘NE YARGI KALDI NE AVUKAT’

Kazan, “Sınavsız avukatlığı AKP dayattı ancak sınavı yapması gereken Adalet Bakanlığı değil objektif ölçüleri gözetecek olan Türkiye Barolar Birliği’dir. Avukatlık bağımsızlığı içerir. Avukat hukuk fakültesinden ötedir, liyakat aranır. Bu gözetilerek yapılacak objektif bir sınava elbette varız. Adalet Bakanlığı ise kadrolaşma arayışında. Devlet bünyesinde avukatlık sınavı kabul edilemez” diye konuştu.

SINAVI GEÇEMEYEN NE OLACAK?

Sınavların güvenliğine ilişkin soru işaretlerine dikkat çeken Kazan, “Hele bu iktidarın yaptığı sınavlar ortada, hırsızlıklar, usulsüzlükler yaşandı, avukatlık sınavında da mı yaşansın bunlar? Her şey bir yerde çağdışı, ilkel ve hukuka aykırı sonuçlanıyor. Avukatlık mı bıraktılar geride? Ne yargı kaldı ne avukatlık, adeta oyun oynuyorlar” yorumunda bulundu.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, sınava ilişkin yapılan düzenleme gereği, 70 barajını geçenlerin avukatlık stajına başlayacağını ve staj sonrası baroların uyguladığı mülakat sisteminin devam edeceğini söyledi. Konuya ilişkin kamuoyuna açıklama yapan avukat Sağkan, sınavın ilk etabında mülakat söz konusu değilken hâkimlik ya da savcılık sınavına girmeye hak kazanacaklara mülakat uygulanacağını aktardı.

Akıllara gelen bir diğer soru, sınavı geçemeyecek adaylara ne olacağı yönünde. Avukat Sağkan’ın aktardığı bilgilere göre, sınavda 70 barajını geçemeyenler için birkaç sınav hakkı tanınabilir. Hiçbir koşulda sınavı geçemeyen hukuk mezunlarının ise icra daireleri, emniyet, adliye gibi kamu alanlarındaki personel alımlarında istihdam edilmesi bekleniyor. Avukat Sağkan, “Ama şunu biliyorum ki hukuk fakültesine girenlerin asıl hedefi hâkim, savcı, avukat ve noter olmak” açıklaması yaptı.

FAKÜLTELER DENETLENMELİ

Hukuk fakülteleri sayısının fazlalığı sorununun sınavla değil eğitim politikalarıyla düzenlenebileceğini hatırlatan Sağkan, “Sorunun, iktidarın ve devleti yönetenlerin hâkime, savcıya, avukata bakış açısıyla ilgili çözülmesi gereken problemleri var. Sınav evet olsun, ama öncelikle hukuk fakültelerinin denetlenmesi, kontenjanların ihtiyaca göre belirlenmesi, taban puanlarının yükseltilmesi ve bu önlemlerin alınmasına müteakip yapılacak bir sınav ancak bizim bahsettiğimiz olumlu sonuçlara sebebiyet verebilecektir” ifadelerini kullandı.