Başbakanlık Teftiş Kurulu Dink cinayetiyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre Yasin Hayal'in telefon bağlantıları deşifre edilemedi, çünkü Adalet Bakanlığı buna izin vermedi....

Başbakanlık Teftiş Kurulu Dink cinayetiyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre Yasin Hayal"in telefon bağlantıları deşifre edilemedi, çünkü Adalet Bakanlığı buna izin vermedi....

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı inceleme sonuçlandı. Raporda, Dink’e suikast düzenleneceği ile ilgili istihbarat bilgisi olmasına rağmen jandarma ve polisin gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekildi. Görev ihmali bulunanlar hakkında, yeni bir inceleme yapılması istendi. Kuruldan 3 müfettiş yaklaşık 1.5 yıldır Dink cinayetiyle ilgili soruşturmanın tüm boyutlarını incelemeye aldı.

Müfettişler 27 klasör ve 200 sayfalık bir rapor hazırladı. İncelemede Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast ve Tuncer’in ev arkadaşı Tuncay Uzundal’la görüşüldü. Müfettişler sadece İstanbul Emniyetinde iki aya yakın çalıştı ve Dink cinayetiyle ilgili Terörle Mücadele Şubesi’nin yaptığı soruşturmayı da tüm boyutlarıyla inceledi. Raporda Hayal’le Samast’ın tanıştığı 2002’den bu yana yaşananlar kronolojik bir sırayla yansıtıldı.

 

YURDIŞINDAN KİMLERLE KONUŞTU?

Raporun 30 sayfalık sonuç bölümünde şu ifadelere yer veriliyor: Yasin Hayal’in McDonalds bombalamasını yaptığı süreçte kullandığı yeni bir telefon numarası tespit edildi. Bombalama eyleminden kısa bir süre önce Hayal’in bu telefonla yurtdışından çeşitli ülkelerde isimlerle çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı belirlendi. Ancak bu telefon görüşmelerinin kimlerle olduğu bilinmiyor. Çünkü Adalet Bakanlığı’nın iletişim bilgilerine ulaşılması için izin vermesi gerekiyor ancak müfettişlere bu izin verilmedi.

 

KİLİT OLAY MCDONALDS

Rapora göre istihbarat elemanı Erhan Tuncel’in McDonalds bombalamasındaki rolü çözülseydi, Dink cinayeti önlenebilirdi.

Erhan Tuncel’in tanık sıfatıyla çağrıldığı halde bu olayın duruşmasına katılmaması ve yargının yeni bir çağrı çıkarmaması da dikkat çekici bulundu. Çünkü Tuncel’in tanıklığından vazgeçildiğine dair bir mahkeme kararı da ortada yok.

Raporun sonuç bölümünden diğer çarpıcı ayrıntılar da şöyle: Hayal’in Dink’e suikast düzenleyeceği bilgisi Tuncel aracılığıyla bir yıl önceden Trabzon Emniyetince alınmış. Aynı bilgi Hayal’in eniştesi tarafından da Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı"na bildirilmiş. Bu bilgileri ne jandarma emniyetle, ne de emniyet jandarmayla paylaşmış.

Müfettişler kurumlararası bir koordinasyonsuzluk olduğu için görevliler hakkında görevi ihmalle ilgili bir inceleme yapılmasını istiyor. Bunun dışında Erhan Tuncel’in istihbarat elemanı olarak kullanıldığı dönemde sürecin takibi açısından zafiyet yaşandığı tespiti yapılıyor. Tuncel’in başbakanlık müfettişlerine verdiği bir takım yeni bilgiler nedeniyle, Trabzon’daki emniyet görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izin verilmemesi kararına rağmen yeniden inceleme yapılması istendi.

 

İSTİHBARAT DAİRESİNİN İHMALİ VAR

Bunun dışında Yasin Hayal’in firari olarak aranmaktayken 2006 yılında yurtdışına çıkış sürecinde gerekli kayıtların girilmemesinden dolayı oluşan ihmalden dolayı da Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’nın sorumlu olduğu belirtildi. İhlali bulunanlar hakkında da soruşturma istendi. Raporda “Dink’e koruma tahsil edilmemesi dikkat çekicidir” deniyor ve “hedef isimler listesinde bulunduğu için zaten Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi doğrultusunda Dink’e mutlaka koruma tahsil edilmeliydi” ifadesi kullanılıyor. O nedenle görev ihmali bulunan İstihbarat Daire Başkanlığı yetkilileri hakkında da inceleme yapılması istendi. Raporda ayrıca İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkındaki kınama cezasının halen uygulanmadığı da vurgulanıyor. Raporda Dink’in öldürüleceği yönünde istihbarat bilgisine rağmen İstanbul polisi tarafından gerekli tedbir alınmadığının da altı çiziliyor.