CHP’li Berberoğlu’nun tutuklanmasından sonra hukuksuzluklara karşı ‘Bıçak kemiğe dayandı’ denilerek başlatılan Adalet Yürüyüşü 2. gününü geride bıraktı. Ankara’dan İstanbul’a yürüyenler BirGün’e konuştu

‘Adalet’e yürüyenler umutları yeşerttiler

BURCU CANSU - @burcu_cansu
burcucansu@birgun.net

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla Ankara Güvenpark’tan on binlerin katılımıyla başlatılan Adalet Yürüyüşü’nün ikinci gününde de de yurttaşlar, AKP iktidarının her geçen gün yenileri eklenen hukuksuzluklarına karşı itirazını dile getirdi.
“Adalet” çağrısıyla yürüyen yurttaşlar ve CHP milletvekilleri amaçlarını ve izlenimlerini BirGün’e şöyle anlattı:

»İlhan Cihaner CHP İstanbul Milletvekili: Her ne kadar bu yürüyüş Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasından sonraya denk geldiyse de sadece o adaletsiz kararla ilgili değil. Bu yürüyüş Türkiye’deki tüm adaletsizliklerle ilgilidir. Ceza hukuku pratiğini değil, tüm haksız davaları, sadece tutuklu gazeteci, milletvekillerini değil, hayatın her alanındaki adaletsizlikleri protesto eden ve ona dair bir çağrıyı içeren yürüyüşe döndü. Şu anda Türkiye toplumunda herhalde en çok eksikliğini hissettiği şey adalet duygusudur. Onun için toplumsal eşitlik özgürlük kavramları içerisinde, toplumsal muhalefetin çok önemli bir kavşağındayız. Bu yürüyüş kitleselleşip tüm topluma mal edilirse, buradan çok önemli bir dinamik ortaya çıkar diye düşünüyorum ve umuyorum.

adalet-e-yuruyenler-umutlari-yeserttiler-305155-1.

»Murat Emir CHP Ankara Milletvekili:Yürüyüş iyi gidiyor. Düne göre bu gün daha organize. Dün özellikle ilk beş kilometre şehir içi olması nedeniyle çok zordu ama şimdi düzen oturdu. Ufak tefek olsa da bazı arkadaşlarda sağlık bozulmaları var ama onlarda zaman içerisinde düzelecek. Ani bir karar olduğu için çoğu arkadaşımız hazırlıklı değildi. Ama yavaş yavaş yürüyüş çorapları, ayakkabıların yürüyüşe odaklı seçilmesi, şapka gibi eksikleri tamamlamaya çalışıyoruz.

İçeriğine gelirsek; mutlaka yapılması gereken bir şeydi. Çünkü süre gelen hukuksuzluk ve adaletsizliğin sonucunda artık bir milletvekilinin böylesine haksız hukuksuz bir şekilde tutuklu yargılanması, parlamento çalışmalarında men edilmiş olması bardağı taşıran son damla oldu. Hukuk, siyasallaştırılarak, adalet katlediliyor. Bizde buradan tüm Türkiye’ye bir kıvılcım oluşturmak üzere yürüyoruz. Umuyoruz ki İstanbul’a varana kadar Türkiye’de adalet talebi çok yüksek seviyeye gelecek. En az duyanlar bile duymuş olacaklar.

»Musa Çam CHP İzmir Milletvekili: Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Başkanı iken okumuş olduğu bir şiirden mahkum oldu. Yıllardır bunu kullanıyor. Dört aydan kısa bir kısmını cezaevinde geçirdi. Kuşkusuz eksikler yanlışlıklar vardır ama insanlar 15 yıldır fikirlerinden, düşüncelerinden dolayı tutsaklar. Hele ki 15 Temmuz’dan sonra binlerce insan kamudaki görevlerinden ihraç edildiler, tutuklandılar, görevden alındılar, aileler perişan duruma düştüler. 160’ın üzerinde gazeteci tutuklu, bunu kabul etmek mümkün değil. Türkiye açık bir cezaevine dönüştürülmüş durumda. Biz AKP’nin “Atı alan Üsküdar’ı geçti” anlayışına karşı Türkiye’de hukukun bitmemesi gerektiğini, demokrasinin insan haklarının egemen olması için bu yürüyüşe geçtik ve bunu da devam ettireceğiz. 1997 yılında İstanbul Merter’den Ankara’ya sendikal hak ve özgürlükler için yürümüştük. 2000 yılında ise yedi koldan KESK, DİSK, TTB ve TMMOB’un birlikte düzenlemiş olduğu yine Türkiye’de demokrasiyle ilgili bir yürüyüşümüz vardı. İkinci yürüyüşü orada gerçekleştirdik. Bu benim üçüncü yürüyüşüm oluyor.

»Ethem Erdikici Ziraat Mühendisi:Türkiye’de yaşanan adaletsizliğin, haksızlıkların olduğunu bildiğim için bir duruş sergilemek zorunda hissettim kendimi ve katıldım bu yürüyüşe. Ülkenin adalete ihtiyacı var. Çünkü tüm haksızlıklar toplumun her kesimine yansıtılmış durumda. AKP kendilerinden olmayanları dışlayarak, baskı ve zulümle sindirmeye çalışıyor. Türkiye’nin acil olarak adalete ihtiyacı var. Herkesin adalete ihtiyacı var. Çünkü bugün kendisine dokunmayacağını zanneden insanların kendisine dokunduklarını görecekler.

adalet-e-yuruyenler-umutlari-yeserttiler-305154-1.

»Çağdaş Alkan Edremit CHP Gençlik Kolları Başkanı: İki otobüs geldik. Akşam saatlerinde yola çıktık. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber adalet için yollardayız. Bugün ikinci günümüz. Her gün 20 km yürüyoruz. Tek derdimiz var ‘Yaşanılabilir bir Türkiye.’ Barış içerisinde, huzur içerisinde ve adalet içerisinde yaşamak için yollardayız. Referandumla birlikte ülkenin durumu ortada, sağlıklı olmayan şeyler var. Tek bir kişi her şeye karar vermesin; herkes için ‘adalet’ diyoruz.

»Lalezar Mürşit Pınar: Etimesgut’tan yürüyüşe katıldım. Yürüyüşü duyduğumda çok sevindim. Zaten beklediğimiz bir şeydi. Hiç düşünmeden katıldım.

Arkadaşlarımızla birlikte katıldık. Adalet herkese lazımdır. Bu yüzden buradayız. Bizimle aynı şeyleri düşünen, düşünmeyen her kim olursa olsun herkesin eşit olması, her türlü sorunda eşit yargılanmaya sahip olması, demokratik haklardan yararlanması için her zaman yürümeye hazırız.

adalet-e-yuruyenler-umutlari-yeserttiler-305153-1.

Çünkü bıçak kemiğe dayandı

»Güner Atmacıoğlu: Hukuksuzluğun olduğu yerde yaşamanın da bir anlamı yok. Sevgi, adaletin olmadığı yerde geçerliliğini yitiriyor. Önce adalet, hak, hukuk.

Eryaman’dan beri yürüyorum. İstanbul’a kadar da yürüyeceğim. Adaleti baş tacı yapmamız gerekiyor. Yürüyüş kararını duyduğumda bir birikim vardı. Böyle bir şey bekleniyordu. Geç bile kalındı. Adalet bir bugünde yok olmadı. 15 Temmuz’dan sonra hızla tırmandı adaletsizlik, ondan önce de vardı. Bunların yaptığı hiçbir şeyde adalet yoktu ama gerçekten bu başlangıç anlamlı bir başlangıç oldu. Çünkü bıçak kemiğe dayandı.
adalet-e-yuruyenler-umutlari-yeserttiler-305159-1.

»Veysel Kılıç (15 Temmuz Darbe Girişimi’nde Harp Okulu öğrencisi olan ve 1 yıldır Silivri Cezaevi’nde bulunan oğlunun fotoğrafıyla yürüyor): İstanbul’dan Ankara’ya geldim ve dünden beri yürüyüşe devam ediyoruz. Sağlığım el verdiği sürece devam edeceğim. Ülkemiz adına adalet istiyorum. Ülkemi seviyorum. Ülkemde özgür yaşamak istiyorum ve bu benim oğlumdan dolayı değil. 262 tane arkadaşı var. Onlar da benim manevi evlatlarım ve onlar da suçsuzdur. Bu çocuklar bu kavgaya taraf olsaydı, bugün 250 şehit değil 250 binler koşulacaktı. Komutan emrediyor ‘Ateş edin halkın üstüne’ diye ama buna rağmen ateş etmiyorlar. Bir yandan da halk eline kaptığının kafasını koparıyor. İki arkadaşının kafasını kopardılar. Bu faciayı önleyen bu çocuklardır. Bu çocuklara bunu borçluyuz. Ama bu çocuklara ödül verileceği yerde, okulları kapanıp, atıldılar. Hayatları söndürüldü. Bu çocukların soruşturması yapılsın, tekrar okuluna dönmek isteyenler okula alınsınlar. Ben oğlumu istiyorum. Ankara’ya bir sorum olacak. Bu çocuklar sizin çocuklarınız olsaydı, bunlar bir akşam ceza evinde kalır mıydı?

***

adalet-e-yuruyenler-umutlari-yeserttiler-305152-1.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüşü takip eden BirGün muhabiri Burcu Cansu'ya değerlendirmelerde bulundu

Kılıçdaroğlu’dan BirGün’e mesaj

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Adalet Yürüyüşünü” izleyen muhabirimiz arayıcılığıyla BirGün’e bir mesaj yolladı. Yürüyüşle ilgili değerlendirmesini, "Bizim yürüyüşümüz bu ülkeye adalet gelinceye kadar devam edecek. Kendi ülkemizde demokrasi istiyoruz. Özgürlük istiyoruz" ifadeleriyle aktaran CHP Lideri, gazetemiz hakkında “BirGün gazetesi adaleti, hakkı ve hukukun üstünlüğünü savunan bir gazetedir. Bir düşünce gazetesi… Dolayısıyla herkesin alıp okuyabileceği kendi bilgi dağarcığını geliştirebileceği bir gazetedir. Buradan bütün BirGün gazetesi çalışanlarına, köşe yazarlarına ve muhabirlerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

***

adalet-e-yuruyenler-umutlari-yeserttiler-305158-1.

Adalet Yürüyüşü’nde 2. gün

Yürüyüşün ikinci gününde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, kendilerini hedef alan Bahçeli'ye "Adalet bir gün ona da lazım olur, herkes için adalet amacıyla yürüyoruz” diye yanıt verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara’da Güvenpark’tan başlatılan Adalet Yürüyüşü’nün ikinci günü dün tamamlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu kortej, yaklaşık 22 kilometre daha yol katederek Ankara il sınırlarını geçti.

Adalet Yürüyüşü’nün 2. günü 08.10 itibariyle Ankara Hipodrom’dan devam edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’nün ikinci gününde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ankara’dan İstanbul’a “Adalet” yürüyüşü yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Merak ediyorum ki, İstanbul’dan karşı bir yürüyüş başlarsa karşılaşma ve buluşma noktası neresi ve nasıl olacaktır?” diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yanıt verdi.

Bahçeli’ye yanıt
Kılıçdaroğlu, “Sayın Bahçeli gelip bizim yürüyüşümüze katılırsa başlangıcı da, sonucu da kendisi görür. Erdoğan’dan talimat alan ben değilim, Erdoğan’dan talimat alanlar bunu düşünmeli. Erdoğan’dan alınan talimata göre hareket edenler kimin kullanıp kullanılmadığının kararını vermeli. Sayın Bahçeli hiç meraklanmasın, onun da adalete ihtiyacı olacak. Bu eleştirilere rağmen adalet yürüyüşünü yerine getireceğiz” yanıtını verdi.

‘Yorulmadık diyemeyiz’
CHP lideri yoruldunuz mu sorusu üzerine “Gerçekçi olmak lazım. Yorulmadık diyemeyiz. Ama yolumuza devam edeceğiz. Dün biraz uzun bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bugün 22 km’lik bir yürüyüş yapacağız. Bu yürüyüşe güzergah üzerinden de katılımlar olacak” dedi.

Adalet Yürüyüşü’nün 2. etabında Kılıçdaroğlu ve beraberindeki kortej, yaklaşık olarak 22 kilometre yol yürüdü, Ankara il sınırları geçildi. Yürüyüşün dünkü bölümü Ankara’nın Kazan ilçesinde bulunan Tema Lastik Endüstri’de sonlandırıldı.

Yürüyüşle ilgili CHP yöneticilerinden gelen açıklamalarda, eylemin sadece Enis Berberoğlu için değil, gazetecilerin, diğer tutuklu milletvekillerinin ve belediye başkanlarının cezaevinde bulunduğu hatırlatması yaparak, “Herkes için adalet amacıyla yürüyoruz” mesajı veriyor.

Eski AKP’li vekil de katıldı
Ankara’dan İstanbul’a yapılan yürüyüşe dün MAZLUMDER eski başkanı ve AKP eski Adıyaman Milletvekili Faruk Ünsal ile Merve Kavakçı’nın eşi, KHK’yle üniversiteden ihraç edilen Prof. Dr. Cihangir İslam, DSP Eski Genel Başkanı Zeki Sezer, T24 yazarı Hasan Cemal da katıldı.

***

Berberoğlu: Adalet, demokrasi gelene kadar yatmaya hazırım

Tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Maltepe Cezaevi’nden gönderdiği mesajda, “Türkiye’ye adalet, demokrasi gelene kadar burada yatmaya hazırım” dedi.

Berberoğlu’nu dün cezaevinde ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bugün, sayın milletvekilimiz burada tutuklu değil, siyasi bir kararla esir alınmıştır” dedi. Tekin, gazetecilerinn, bilim insanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasının kabul edilebilir olmadığını söyleyerek, “Milletvekillerinin tamamının tutuklanmadan yargılanmasını sağlayacak bir yönteme geçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Berberoğlu’nun mesajını ileten Avukat Yiğit Acar ise şu ifadeleri kullandı: “Günlerdir burada bekleyen, nöbet değişimi yapan CHP örgütüne teşekkür etti. Ankara’dan yola çıkan ve bugün İzmir’den yola çıkıp İstanbul’a yürüyecek olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür etti. Bu çabaların sırf kendisi için olmadığından emin. Ve diyor ki, ‘Türkiye’ye adalet gelene kadar, demokrasi gelene kadar ben burada yatmaya hazırım. Hiçbir çekincem, hiçbir üzüntüm yok. Biz vatan görevi için buradayız.’ Tüm mesajı budur.”