Urfa’nın Suruç ilçesinde katledilen Şenyaşar ailesinin ‘hastane’ davası bugün başlıyor. 680 gündür annesiyle birlikte adalet nöbeti tutan Ferit Şenyaşar, “Vicdanı olan herkesin bu davayı sahiplenmesini istiyoruz” dedi.

Adalet herkese lazım olacak
Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar Urfa Adliyesi önünde ‘Adalet’ talep ediyor. (Fotoğraf: MA)

Kayhan AYHAN

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından katledilen Şenyaşar ailesinin davası bugün Malatya’da görülecek. Eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti ise 680'inci güne girdi. Şenyaşar ailesi, katliamın hastane kısmıyla ilgili bugün görülecek davanın ilk duruşması için çağrı yaptı.

FAİLİ MEÇHUL KALACAKTI

BirGün'e konuşan Ferit Şenyaşar, 2 yıla yakındır Urfa adliyesi önünde barışçıl, kamu düzenini bozmadan annesiyle birlikte yargının gereğini yerine getirmesi için adalet nöbeti tuttuklarını belirterek, "Olayın üzerinden 4 yıldan fazla süre geçti. Adalet sağlanmadığı için davamız hala meclis gündeminde ve kamuoyunda konuşuluyor. AKP milletvekili siyasi gücünü kullanarak işyerimize bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıyı Suruç Devlet Hastanesi'nde katliama dönüştürdüler. 4 buçuk yıl sonra hastane katliam davasının ilk duruşması görülecek. Kamuoyu ve hukuk örgütleri davamıza sahip çıkmasaydı hastane davası faili meçhul diye kapatılacaktı" dedi.

YILDIZ'IN ADI DAVADA YOK

"Geldiğimiz bu noktada milletvekili ile aynı soyadını taşıyan 14 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanacaklar" diyen Şenyaşar, "Hastanede olayı azmettiren milletvekili Yıldız'dır ama ne yazık ki iddianamede adı geçmiyor. Hastanede savunmasız sedye üzerinde insanları katletmek uluslararası hukukta insanlık suçudur. Katliama tanıklık eden doktorlar var, sağlık çalışanları var. Devlet hastanesinin güvenlik kamera kayıtları nasıl olur da çalınabilir? Buna kimse inanmıyor. Adil bir yargılama istiyoruz, tutuklu olan kardeşimin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Vicdanı olan 'ben insan haklarından yanayım' diyen herkesin bu davayı sahiplenmesini istiyoruz. Aradığımız adalet birgün herkese lazım olacak" diye konuştu.

Şenyaşar, mahkemeden taleplerini ise şöyle söyledi:

"Mahkemeden eşit yurttaşlık ilkesini ihlal etmeyen bir yargılama istiyoruz. Olayın failleri AKP milletvekili ve ailesidir. Yargılamayı yapacak olan Cumhuriyet savcısıdır. Savcının ünvanının gereğini yerine getirmesini istiyoruz. Bizim değil toplumun vicdanını rahatlatacak bir yargılama bekliyoruz. 'Milletvekili ve ailesi yargılanamaz' algısının kırılmasını istiyoruz."

NE OLMUŞTU?

14 Haziran 2018 tarihinde Urfa'nın Suruç ilçesinde, genel seçim kampanyası için ilçede çarşı esnafını ziyaret eden AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakın korumaları ile Celal Şenyaşar ve kardeşleri arasında silahlı kavga yaşandı. Şenyaşar ailesine ait dükkanda yaşanan kavgada Adil Şenyaşar ve milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Celal, Ferit, Fadıl Şenyaşar kardeşler ile birlikte milletvekilinin sekiz yakını da yaralandı. Saldırıyı duyan Emine Şenyaşar ve eşi Hacı Esved Şenyaşar yaralı çocuklarını görmek için hastaneye vardıkları sırada, milletvekilinin akraba ve yakınlarından oluşan Şimşek ailesinin hastaneye saldırması sonucunda, yaralı haldeki Celal ile babası Esved Şenyaşar öldürüldü. Tedavi süreci devam eden Fadıl Şenyaşar, Mehmet Şah Yıldız'ı öldürmek ve sekiz kişiyi yaralamak suçundan tutuklandı.

Malatya'da iki yıl süren yargılama sonucunda Mehmet Şah Yıldız'ı öldürmek ve sekiz kişiyi yaralamak suçlarından Fadıl Şenyaşar 37 yıl 9 ay; milletvekilinin kardeşi Enver Yıldız da, Adil Şenyaşar'ı öldürmek suçlamasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yıldız’ın akrabalarının da aralarında olduğu 14 kişi hakkında iki kez müebbet ve 45 yıla kadar, 5 sanık hakkında ise 25 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmişti.